Русе - перлата на Дунава


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-03-17 09:44

Русе – един от най-красивите български градове, разположен на брега на река Дунав, известен още и като „Малката Виена“. Намира се в Североизточна България и е голям пристанищен град, с население близо 150 хил. души. Често Русе е сравняван с прекрасната австрийска столица, заради множеството архитектурни стилове, които се застъпват в старите архитектурни паметници и сгради – барок, неокласицизъм и сецесион. В Русе е изграден и единственият по рода си у нас Музей на транспорта. Русе се простира на 320 км. от София и на 200 км. от Варна.
По време на своето съществуване Русе винаги е играел важна роля, заради удобните търговски връзки по Дунава и благоприятното си местоположение. Той се е развивал като процъфтяващ икономически и културен център, затова и днес има какво да предложи като туристическа дестинация на своите гости.
В годините на османското робство Русе носи името Русчук и е център на Дунавския вилает. Възраждането е период на бурен подем на занаятите, строителството и културата в селището, като за кратко време се превръща в модерен и развит град на брега на Дунава. Значително влияние върху облика му оказва постоянния контакт на местните с австро-унгарските речни кораби, които внасят духа и новите идеи на Западна Европа. Поради тази причина доста от зданията в Русе са по модел на сградите във Виена, което днес превръща града в едно уникално място.
Повече от 200 здания в Русе са обявени за културни паметници, които са прекрасни образци на архитектурното изкуство в България. Изключително интересно е Доходното здание, изградено през 1902 г. Историческият музей предлага особено богата колекция на ценни експонати, които наброяват повече от 120 хил. предмета. Музеят на градския бит и култура от края на 19 и нач.на 20 век също е емблематичен за Русе. Пантеонът на Възраждането и домът на Баба Тонка са места, които са тясно свързани с нашата история и трябва да се гордеем с тях.

Русе Русе Русе
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.