Смолян - китно и очарователно градче


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-03-12 17:31

Живописното градче Смолян е разположено в Южна България и има население от близо 31 хил. души. Смолян се е сгушил в прегръдката на Родопите и отстои на 104 км. от Пловдив, на 260 км. от София и се простира в непосредствена близост до известния зимен курорт Пампорово. Смолян заема една от най-красивите местности в Родопите, по долината на река Черна.
Смолян е обявен за град през 1960 г., когато трите селца – Смолян, Райково и Устово се обединяват и стават негови квартали. Днес селището е едно тихо и приятно място, където животът си тече спокойно, необезпокояван от динамиката и шума в по-големите градове у нас.
Смолян е чудесно кътче за почивка и разходки сред природата. В околността се намират известните с красотата и бистрите си води Смолянски езера, които са наричани очи „изумрудените очи на Родопите“. Водопадът при река Крива е великолепно творение на природата, което също си заслужава да се види на живо.
В Смолян може да се наблюдават уникални архитектурни паметници, останали непокътнати от възрожденския период. Китните къщи, построени в родопски стил, красят със своето присъствие целия град. В квартал Смолян е разположен небезизвестният Сводест мост, изграден в началото на 18 век.
Една от най-впечатляващите забележителности в града е Историческият музей, където са изложени над 150 хил. експоната. Смолян приютява и най-големият планетариум у нас, както и прекрасният природен парк „Чинарът“.
Несъмнено ще ви бъде интересно да разгледате и множеството симпатични църкви, изградени в различни периоди от историята на Смолян.
В близост до Смолян за разположени селцата Могилица и Момчиловци. В Могилица ще отриете Агушевият конак (датиращ от 1843 година),разнообразие на пещери и запленяваща природа.Момчиловци е прочут с прекрасната си архитектура, която го е превърнала в отправна точка за множество български туристи.

Смолян Смолян Смолян
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.