Красивият град Ловеч


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-02-26 22:35

Ловеч е живописен град, разположен в Централна Северна България, с население около 36 хил. души. Ловеч се простира по бреговете на река Осъм и е едно от малкото градчета у нас, които са запазили част от своя възрожденски облик.
Археологическите проучвания сочат, че районът е бил населяван от хора още през старокаменната епоха. През 4-3 век по тези земи се заселват траките, за което свидетелстват множеството разкрити тракийски гробници в областта. След време, когато римляните управляват тамошните територии, те изграждат попътна станция, наречена Президиум.
През Възраждането Ловеч е един от процъфтяващите и бурно развиващите се градове в България. Занаятите, търговията и строителството са сред основните дейности на местното население и главен източник на прехрана. За богатия културен живот е показателен фактът, че през 1846 година в Ловеч се откриват първите училищa, а през 1870 г. врати отваря първото читалище, където по-късно Ангел Кънчев изнася първото си театрално представление.
Ловеч е прочут и със своето Къкринско ханче, в което Апостолът на свободата Васил Левски отсяда преди да бъде заловен от турските власти. Днес ханчето е част от Регионалния исторически музей.
Споменът за славата и красотата на града през вековете се пази в ловешката крепост и архитектурно-историческия резерват Вароша.
Крепостта е изградена през 9-10 век и е построена с общите усилия на местното население. Квартал Вароша се простира на десния бряг на река Осъм и се състои от повече от 160 къщи. Те имат забележителна архитектура и са с висока историческа стойност. Във възрожденския квартал се намира Музеят „Възраждане и национално – освободително движение“. Интересни са Рашовата къща, къщата музей на Христо Цонев, Художествената галерия и др.
Другата великолепна забележителност в Ловеч е покритият мост, дело на уста Кольо Фичето. Той е единственият по рода си на Балканския полуостров. Свързва новата част на града с квартал Вароша.
След като старият мост изгаря, новият е изграден по негово подобие и днес е един от символите на града.
Околностите на Ловеч също крият много изненади. Отделете време на Деветашката пещера, Крушунските водопади, пещерата Съева дупка и архитектурният резерват в село Старо Стефаново.

Ловеч Крушунски водопади Ловеч Ловеч
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.