Пловдив - минало и настояще на едно място


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-02-13 10:15

Пловдив е един чудесен град, който не бива да пропускате да посетите. Той е една от гордостите на България и място, където ежедневно съжителстват минало и настояще.
Пловдив е един голям музей на открито. В него могат да се наблюдават множество исторически забележителности и паметници на култура, които са белязали уникалния облик на селището. Освен това Пловдив е прочут и като един от най-големите културни центрове в страната, тъй като в него ежегодно се провеждат множество фестивали, концерти и изложби.

Пловдив е вторият по-големина град в страната, с население от около 338 хил. души. Разположен е на двата бряга на река Марица и се намира в подножието на седем величествени хълма, поради което и често е наричан „Градът на седемте тепета“.
Първото документирано селище, което е било основано по тези земи се наричало Евмолпиа, а неговите основи са положени от траките през 1 хил. пр. Хр. По-късно то попада под властта на Филип Втори Македонски и той му дава името Филипополис. По времето, когато там управлявали римляните, градът преживява своя най-голям икономически и търговски разцвет и има засилено строителство на римски сгради, част от които съществуват и до днес.
Местата, които могат да се посетят в Пловдив са много на брой. Част от тях са запазени от римско време. Античният Пловдив ще ви запознае с римския театър, одеона ( известен още и като малкия театър), форума и римския стадион – внушителни монументи, които ни разказват за величието и мощта на римската империя.
Другата интересна атракция, която може да ви предложи Пловдив, е архитектурно – историческия резерват „Старинен Пловдив“. Къщите там са изградени по времето на възрожденския период и ясно си личи майсторството и таланта на техните строители и художници, които са ги украсявали.
Има и интересни музеи, които могат да се посетят, като Историческия, Етнографския, Археологическия и Природонаучния с най-големия сладководен аквариум в България.
В града се провеждат редица интересни събития като Международният панаир, Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Телевизионният фестивал „Златната ракла”.

Пловдив Пловдив Пловдив Пловдив
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.