Едно невероятно българско възрожденско селце


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-01-29 09:22

В България все още има места, които сами говорят за себе си, за своята интригуваща история и славно минало. Такова кътче е например село Долен, разположено в полите на Западните Родопи, не далеч от град Гоце Делчев.
Това селище, което е обявено за архитектурен резерват в средата на 20 век, е едно от най-китните и живописни селца, които могат да се видят в страна ни.
Долен възниква в годините, когато България пада под османска власт. Няколко семейства, които бягали от насилственото помохамеданчване, се скрили по тези земи и поставили началото на селото. Те избрали този район, тъй като е труднодостъпен и там били в най-голяма безопасност. С течение на времето селцето разширява своите размери и неговите жители успяват да се замогнат. Занимавали се с изработката на известните родопски губери и отглеждали животни.
В селцето до днес са се съхранили великолепни примери на архитектурното изкуство от периода на Възраждането. Над 70 китни и прекрасни къщички красят с присъствието си Долен и по чудесен начин се вписват в природния пейзаж.Повечето от тях са се запазили в своя автентичен вид, а други са частично реставрирани. В Долен се намира и постройка, която е изградена преди повече от 350 години.
В това селце се крие невероятно историческо и архитектурно богатство, което не бива да пропиляваме и да оставяме на произвола на съдбата.
В селцето ще откриете типичната атмосфера от възрожденския период. Времето сякаш е спряло да се движи и ни пренася в един друг свят. Там няма модерно изградени хотели и липсват луксовете в големите градове, но именно в това се крие очарованието на Долен – в неговата неподправеност и нестихващ чар.
Пътят до селцето е труден и трябва да се внимава, но в крайна сметка нито за миг няма да съжалявате, защото ще се озовете в един истински рай.

Долен Долен Долен
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.