Велинград - царството на спа процедурите и терапиите


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-01-17 20:07

Курортът Велинград е живописно градче, разположено в южната част на България. Намира се на 120 км. от София и на близо 50 км. от Пазарджик. То се е разпростряло нашироко в обятията на Чепинската котловина и не спира да се радва на нестихващото очарование и красота на заобикалящата го природа.
Велинград е известен в цяла България и Европа със своите вълшебни минерални извори и отлични условия за прекарването на релаксираща спа почивка.
Уникалните природни дадености в района, модерните и елитни хотели и спа центрове, впечатляващи природни и исторически забележителности, са предпоставка за засиления интерес към курорта.
Несъмнено минералната вода е най-голямото богатство на Велинград. Ежегодно множество хора от различните краища на България и Европа се стичат в градчето, за да търсят лек за своите здравословни проблеми или просто за да си починат и отдъхнат от натовареното ежедневие.Минералната вода е с чудати лечебни свойства, което се дължи на богатият й химически състав . Температурата на водата варира между 28 и 86 градуса. С нея се извършват най-различни видове спа процедури за релакс и успокоение. Лекуват се също така заболявания на дихателните органи, гинекологични заболявания, неврастенна невроза и т.н.
Освен на страхотна спа почивка, във Велинград ще се насладите и на разнообразието на интригуващи и впечатляващи забележителности. В районът само културните паметници надхвърлят 120! Има доста средновековни и възрожденски църкви на които да отделите внимание, както и останки от стари римски селища и средновековни крепости.
Не пропускайте да разгледате крепостите Цепина, Градот и Градище, Гюргевата църква на връх Острец и средновековния храм в Гергьовица.
Природни забележителности също не липсват. Пещерата Лепеница е една от най-прочутите пещери у нас, с дължина от 1500 метра. Издига се на три етажа и е открита през 1925 година. Езерото Клептуза се слави като най-големият карстов извор на Балканския полуостров. На секунда от него блика близо 1200 л. ледено студена вода. Клептуза дава началото на два потока, който се вливат в Чепинската река.
В самото градче бихте могли да се отбиете до симпатичната църква Свети Георги“, съградена през 1894 година и параклиса „Свети Георги“, който е построен на мястото на разрушена монашеската обител.
Летовището Юндола също не бива да се пропуска. Намира се на 16 км. от Велинград, между планините Рила и Родопи. Оттук тръгват различни туристически маршрути, които отвеждат до прелестите и несметните красоти на българските планини. По екопътеките се достига до спорната база Белкемен, природната забележителност Пашови скали, местността Куртово и резерватите Рогавица и Валявиците в Рила.
Във Велинград има отлични условия за практикуване на туризъм целогодишно. Природата е била изключително щедра към тези земи,а в комбинация със славната им история и модерен облик, Велинград сe превръща в атрактивна туристическа дестинация.

Велинград Велинград крепостта Цепина
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.