3 прекрасни кътчета, които да посетите в Рила планина


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-01-12 11:39

Рила е една от най-красивите и живописни планини в страната ни. Тя се слави и като най-високата планина в България и на целия Балкански полуостров. Рила е известна със своите несметни природни богатства, девствени кътчета и местности, които са останали незасегнати от човешката дейност. Всеки има възможността да се полюбува на даденостите на Рила и да опознае и най-съкровените й тайни. Най-високият връх е Мусала, който е бил покоряван множество пъти и ще продължава да бъде покоряван от любителите на природата, катерачи и ентусиасти.
В планината можете да срещнете изключително много интересни и впечатляващи исторически и природни забележителности. Тук обаче ще ви разкажем за някои от най-великолепните водопади, които се срещат в Рила.
Скакавица е най-високият водопад в Рила планина. Неговите води се спускат с бясна скорост от 70 метра височина и се разбиват в земята, образувайки малък живописен поток. Водопадът е разположен до село Мала Църква, в южна посока от град Самоков. През 1965 година е обявен за природна забележителност с площ от 2 ха. Не далеч се намира и хижа „Скакавица“.

Водопадът Горица е друго място, което си заслужава да бъде посетено. Каскадата е ляв приток на река Джерман.Това чудо на природата може да бъде наблюдавано до село Овчарци, в Кюстендилска област. То се нарича още и Овчарски водопад, по името на селцето, където е разположено в близост. Най-подходящото време за посещение на това място е през пролетта, когато снеговете започват да се топят и водопадът е най-пълноводен.

По поречието на река Костенска, само на 3 км. от село Костенец и на по-малко от 40 км. от ски курорта Боровец, е разположен Костенският водопад. Живописната каскада е вдъхновила големия български писател Иван Вазов да напише стихосбирката „Юлска китка“, а две от стихотворенията „Над водопада“ и „Водопадът тече“ са посветени на природната забележителност.
Дали ще дойдете тук, за да се порадвате на красотата на местността или просто за да се откъснете от ежедневието, сигурно е, че изживяването ще бъде много приятно.

Костенски водопад Водопадът Скакавица Водопадът Скакавица
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.