Страхотни места за практикуване на селски туризъм в България - част първа


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-12-17 10:28

Селският туризъм в България през последните години започва да придобива по-голяма известност и все повече хора предпочитат спокойствието и уютът, които предлагат българските селца, пред шумотевицата в големите курорти.
Като говорим за селски туризъм не си представяйте места, където няма никакви съвременни удобства и трябва да се къпете на открито. Напротив – селските къщи са също толкова хубави и комфортни, колкото и хотелските стаи, с единствената разлика, че ви предоставят наистина приятна атмосфера сред природата и автентични български традиции. Там можете да се откъснете от натовареното ежедневие и да заживеете в собствен свят, дори и за няколко дни.
Тук ще ви изброим някои от най-китните български селца, подходящи за практикуване на селски туризъм.

Селцето Широка Лъка се намира в изключително живописен район в полите на Средните Родопи, само на 5 км. от Пампорово и 22 км. от Девин. То е обявено за архитектурен резерват, а в него и до днес могат да се усетят неугасващия възрожденски дух и обичаи. Там доста хора се събират на известния кукерски празник Песпонеделник.

Село Могилица е друг малък рай в България. Тази същинска приказка се простира в Родопите и ще ви привлече с прекрасната си природа и уникални забележителности, като резиденцията „Агушеви конаци“ и пещерата Ухловица.

Кой ли не е чувал за село Рибарица в Тетевенския Балкан? Това място е любимо и за млади хора и за по-възрастни – някои търсят нови приключения, а други отиват за да се отдадат на спокойствието и красотата на района. Рибарица е начална точка на множество екомаршрути, които водят към потайностите на планината. В близост се намира невероятният Гложенски манастир и Троянският манастир.

Като говорим за прекрасни български селца е трудно да пропуснем и Боженци. То се намира не далеч от най-голямата билкова поляна у нас и чудесно място за каране на ски – местността Узана.
Архитектурният резерват се гордее със своите удивителни възрожденски къщи, обявени за паметници на културата и останали в своя автентичен вид още от създаването си преди няколко века. Там можете да останете в някои от къщите за гости. Това място изглежда като забравено от света – такава непоклатима тишина и спокойствие царят навсякъде.

Сигурно доста от вас са чували и за село Гела, намиращо се в Средни Родопи. То е прочуто в България с ежегодното Национално надсвирване с гайди и Илинденския събор на местните родове, провеждащи се през лятото. Родните традиции и обичаи там се спазват и до днес и могат да ви пренесат назад в миналото и да усетите романтиката на онези времена. Селцето има магична природа и в близост се намира селището Широка Лъка.

Село Бусинци, което е прословуто със своя музей на грънчарството, е разположено не далеч от град Трън. Времето там сякаш е застинало сред прекрасната природа и необятните хоризонти. Околността е подходяща за дълги походи и разходки из планината.

Рибарица музеят в Бусинци село Гела Могилица
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.