Берн - магнетичната швейцарска столица


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-09-12 22:19

Легендата разказва, че град Берн е основан от херцог Бертолд Пети фон Церинген, който докато бил улисан в преследването на мечка, попаднал на уникално красиво място, с зелени склонове и поляни. Херцогът успял да убие мечката, но в същото време останал толкова впечатлен от живописността на местността, че решил тук да бъде съграден величествен град, който по-късно бил наречен Берн. Благородникът наредил на своите приближени да започнат с изграждането на новото селище и така през 1191 година се поставило началото на строителството на Берн.
В буквален превод от немски, името на града означава „мечка“, а днес едни от най-известните й обитатели са мечките Педро и Тана. Символът на мечката дори стои на герба на града.
Днес градът е разположен в северозападната част на Швейцария и лежи по бреговете на река Аар, която е ляв приток на река Рейн. Населението му възлиза на близо 130 хил.души и е едно изключително приятно и спокойно място за отдих и почивка.
Това малко царство, издигнато над вода, е истинска туристическа находка. Историческият център е вписан в книгата на Юнеско още през 1983 година. Архитектурата и забележителностите на града са съвкупност от различни епохи и векове от развитието на града.
През 16-18 век, Берн преживява драстични промени. Тогава значителна част от сградите са реставрирани и пребоядисани, след унищожителният пожар през 15 век.
Интересно място, което не бива да се пропуска е Часовниковата кула, която освен да отмерва точният час, служи и като ориентир на местни и на туристи. Прелестното здание на Парламента, пред който се намират 26 фонтана, също е задължителна част от всяка една обиколка на местните атракции.
Няма как да не ви направят впечатление множеството навеси и аркади, които са изградени над улиците. Основното им предназначение е да предпазват минувачите да не се намокрят при дъжд.
Берн е известен и със своите многобройни карнавали и музикални фестивали, които се провеждат там.
Когато имате възможност, отделете няколко дни и разгледайте швейцарската столица. Ще останете наистина очаровани!

Bern Bern Bern
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.