Астипалеа - едно райско кътче в Гърция


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-08-20 11:45

Астипалеа е едно божествено кътче земя, разположено в Гърция, което се смята за най-западния остров на островната група Додеканезите.
Неговите приказни брегове ежедневно се мият от тюркоазено сините води на Егейско море и се галят от блясъка на огненото слънце. Всичко наоколо е като забравено от света място, което изглежда толкова красиво и нереално, а цветове живи и естествени, че човек е трудно да повярва, че може да съществува подобна прелест, не чак толкова далече от нашата България. На обща площ от 100 кв. км., се редуват девствени плажове, дивни пейзажи, малки заливчета и великолепни природни картини.
Едно от първите имена, с което е бил прочут в миналото този остров, е Ихтиоеса. Сред съвременните гърци е известен предимно като Стампалия или Астропалия. Наименованието Астипалеа означава две неща – едното от значенията му е „стар град“, а другото е, че в гръцката митология жена, с името Астипалеа е била отвлечена от Посейдон и я превърнал в крилата леопардова риба.
Градчето Хора заема част от територията на острова, като се простира в скалист район. Там, величествено се издига стар византийски замък, който и до днес продължава да бъде все така прекрасен и великолепен, както в миналото.
Някога тук са властвали византийци и турци, от които е останало значително историческо наследство. Един от най-ценните документи, на които учените се натъкват на острова при разкопки, е стар договор между Рим и жителите на тогавашното селище, подписан през 105 г.пр.н.е, като по този начин те обединяват усилията си в борбата срещу неприятелите.
Островът не е толкова оживен и е изключително приятно място за тиха и спокойна семейна ваканция или романтична почивка. Интересни забележителности там са замъкът, църквата „Свети Георги“ и храмът на Дева Мария Портетиса. Плажовете в околности са чисти и очарователни, а на фона им изпъква уникалната гръцка архитектура.

1 2
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.