Белият дом - гордостта на американците


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-07-08 19:13

Всеки е чувал за внушителния и красив американски парламент, наречен Белия дом. Белият дом е най-яркият символ на САЩ и национална гордост за американците.

Зданието започва да се изгражда през 1792 година във Вашингтон, а 8 години по-късно е напълно завършено.Мястото за построяването му било избрано от Джордж Вашингтон, а проектът за издигането на постройката, е поверен на ирландския архитект Джеймс Хобсън. Първият президент, който започва да използва палатът за своя резиденция е Джон Адамс. Всеизвестен е фактът, че парламентът изпълнява не само административни функции, но е и дом на президентското семейство.

До 1901 година постройката е известна под името "Президенстката къща" или "Президентския дворец", докато окончателно не е заменено с "Белия дом", дадено от Теодор Рузвелт.

В продължение на дълги години, малко по-малко всеки един от американските президенти, допринесъл с нещо за уникалността на сградата.Почти всяка една част от нея е ремонтирана или реставрирана, като до днес непроменена остава само външната й фасада.

Като цяло Белият дом се състои от 6 етажа, 132 стаи, 32 бани, 4 стълбища и 3 асансьора. Изградени са още тенис кортове, киносалон, фитнес зала, басейн и още много други кътчета за забавления. Нека не забравяме, че значителна част от зданието е заета от работните кабинети и зали на парламента.
По време на своето съществуване, Белият дом е бил опожаряван два пъти. Първият инцидент се случва през 1814 година, докато се е разразявала Британо - американската война.
Вторият път, когато сградата пострадва от пожар, е през 1929 година. Тогава изгаря западното крило, но по-късно е изцяло възстановено.

Всеки, който желае да разгледа американския парламент, винаги може да го направи - изключение правят само националните празници на Сащ.

Белия дом
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.