Осло - една европейска приказка


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-06-22 15:00

Осло е удивителен град и съвременната столица на Норвегия. Намира се в южната част на страната и е център на изкуството, науката, културата, историята, икономиката и политиката в Норвегия. Крайбрежието на града е особено разчленено, като към Осло се причисляват около 40 малки острова.
Осло е основан през 1000 година, а в миналото е бил наричан Кристиания. За негов основател се счита крал Харалд Хардроде.
Осло е град с великолепна красота, идваща най-вече от уникалното му разположение между приказния фиорд Осло и смайващата природа, представена от стотици езера, цветни паркове и зелени хълмове.
Населението на града е по-малко в сравнение с други големи европейски столици, но територията върху, която се простира Осло е изключително голяма. Значителна част от нея е заета от гори, планински била и паркове. Градът е разделен от течението на река Асерселва, която го даря с още по-голяма живописност и романтичност.
В Осло забележителностите , които могат да се разгледат са изключително много. Централно място заема древният замък Акершус, който днес е превърнат в музей. Крепостта е построена през 1299 година, а днес притежава великолепна ренесансова архитектура.
Кралският дворец също не е за изпускане – изграден е през 19 век за норвежкия и шведски крал Чарлз Трети. Множество пъти е бил реставриран, но затова пък външният му вид е повече от великолепен.
Паркът Вигеланд е прекрасно кътче за разходка и пикник. На площ от общо 32 хектара са разположени повече от 212 скулптури от бронз, гранит и желязо, част от които са изваяни от създателя на парка – Густав Вигеланд.
Красиви и уникални са и сградите на Парламента. Националният театър също притежава спираща дъха архитектура, а университетът е една от гордостите на Осло. Музеите и галериите са важна част от всяка една туристическа обиколка, така че не пропускайте да се отбиете и в някоя от тях.
Очакват ви само приятни мигове в този ослепителен европейски град!

1 2 3 4
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.