Забележителният дворец Бленхайм Палас


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-06-18 13:38

Прелестният дворец Бленхайм Палас се намира в близост до град Оксфорд, в Уудсток, графство Оксфордшър. Той е известен и като домът на Уинстън Чърчил, а днес е и част от списъка на Юнеско.
Бленхайм с право е смятан за еднo от най-великолепните здания в цяла Англия. Огромното имение е уникално архитектурно бижу, заобиколено от прекрасни цветни градини, удивително аранжирани паркове с широки алеи, пейки, дървета и бистри езерца.
Дворецът е изграден в периода 1705 – 1722 година по проект на архитекта сър Джон Ванбруг. Палатът е построен с идеята да бъде подарен на Джон Чърчил, който бил херцог на Марлборо. С този щедър дар трябвало да се изкаже благодарност към смелостта на херцога, проявена в битката при Блейхайм на 13 август 1704 година. Тогава неговата армия спечелила важна победа над обединените войски на германци и французи.
Пред имението се ширят две красиви езера, които са създадени по идея на Ланселот Браун. Градините на палатът носят белезите на типичния бароков стил в Обединеното кралство. Интересното е, че там се намира и минерален извор, като по този начин палатът бутилира собствена вода.
Освен с впечатляващ външен вид, зданието се характеризира и с уникален интериор. Той е съчетание от изящни мебели и картини, пищни декорации и дърворезби, рисувани тавани и т.н.
На първия етаж се намира безценна колекция от експонати, разказващи историята на графството отреди 3 века. Може да се разгледа също така и стаята на Уинстън Чърчил, където е отраснал.
В наши дни освен исторически паметник, в дворецът живеят и настоящите херцог и херцогиня на Марлборо. Бленхайм е едно чудесно място за разглеждане, а там дори понякога се провеждат и сватбени церемонии.
Ако ви се отдаде възможност да посетите Оксфорд, задължително се отбийте и до двореца. Там със сигурност ще научите много нови и интересни неща и ще се насладите на романтиката и обаянието му.

1 2 3
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.