Фолклорен фестивал НАСРЕД МЕГДАНА в с. Арбанаси


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-06-02 12:2358 СЪСТАВА ЗА АВТЕНТИЧЕН И ОБРАБОТЕН ФОЛКЛОР ЩЕ УЧАСТВАТ В НАЦИОНАЛНИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „НАСРЕД МЕГДАНА В АРБАНАСИ”. Той ще се проведе на 4 и 5 юни 2011 г., а организатори са Община Велико Търново, кметството в с. Арбанаси и Народно читалище „Иларион Драгостинов” – Арбанаси. Фестивалът е с конкурсен характер и е под патронажа на кмета на Община Велико Търново.
Проявата е продължение на фестивала „Хоро сред село”, който се е провеждал в село Арбанаси през 1987 и 1988 г. и е бил организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във Велико Търново. Инициативата за възстановяването на фестивала е на настоятелството на местното читалище „Иларион Драгостинов” с председател Даниел Панов.
„Насред мегдана в Арбанаси” има за цел да популяризира фолклорните и танцови традиции и културата на различните етнографски региони в България, да съдейства за съхраняването, развитието и популяризирането на българските национални традиции, обичаи и занаяти и да съдейства за широк културен обмен между общините и отделните фолклорни състави.
В конкурса участват любители, които могат да представят изворен и обработен фолклор в певческото и танцовото изкуство, разпределени в три възрастови групи – деца до 10 г., младежи до 20 г. и възрастни над 20 г.
В ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА „НАСРЕД МЕГДАНА В АРБАНАСИ” ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ САМОДЕЙНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ФОЛКЛОРНИ ГРУПИ ОТ ОСЕМ ОБЛАСТИ - Плевен, Ловеч, Габрово, Силистра, Търговище, Шумен, Велико Търново и София-област. Сред участниците има 16 детски и младежки формации за народни песни и танцови състави.
Фестивалните изяви на 4 и 5 юни ще са на открита сцена в центъра на Арбанаси от 9 до 17 ч., а официалното откриване ще е в събота, 4 юни, от 10 ч.
В първия ден на „Насред мегдана в Арбанаси” от 19 ч. ще се извие и най-дългото българско хоро заедно с песните на Илия Луков и Любка Рондова. В двата фестивални дена зрителите и гостите ще могат да се включат в Училище за народни танци за всички възрасти. Уроците ще са на сцената в парка на Арбанаси от 11 до 12 ч. и от 16 до 17 ч. Първите стъпки на българските хора и ръченици на децата ще преподава хореографът на ДЮФА „Българче” Петър Петров, а за обучението на възрастните ще се грижи Валери Вълев, хореограф на ансамбъл „Победа”.
В рамките на фестивала ще бъдат показани и български национални костюми с автор Соня Костуркова. Ревюто концерт ще започне в 11 ч. на 5 юни на сцената в парка, а с костюмите ще дефилират млади фолклорни изпълнители.
В ДВАТА ФЕСТИВАЛНИ ДЕНА СВОЕТО МАЙСТОРСТВО ЩЕ ДЕМОНСТРИРАТ И БЛИЗО 20 ЗАНАЯТЧИИ ОТ РЕГИОНА. Работилници на открито ще са разположени в парка на Арбанаси и в тях всеки желаещ ще може да пробва своите умения и да изработи сувенир за спомен под ръководството на майсторите занаятчии.
За най-малките участници и зрители на фестивала организаторите са подготвили специална програма. Децата ще могат да рисуват „Насред мегдана в Арбанаси” пред читалището от 10 до 12 ч. и от 15 до 17 ч., като творбите ще бъдат показани в импровизирана изложба. Детският приказен свят ще бъде представен от децата от театрална студия „Усмивка” при Младежки дом – В. Търново, с ръководител Стефка Петрова. На 4 юни от 11 до 12 ч. и от 15 до 16 ч. на площада пред читалището „Горица” ще реди български приказки, пословици и поговорки, ще задава гатанки и ще дава награди на правилно отговорилите деца. На следващия ден (5 юни) на сцената в парка на Арбанаси от 10 и от 15 ч. ще бъдат представени откъси от детския театрален спектакъл „Главанаци” по български народни приказки.
По време на първото издание на фолклорния фестивал в Народно читалище „Иларион Драгостинов” ще бъдат показани и няколко изложби от експозициите на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Посетителите ще могат да видят „Археологически находки от църквите „Рождество Христово”, „Св. Димитър” и „Св. архангели Михаил и Гавраил” XVI-XVIII век”, „Икони от олтарите на арбанашките църкви XVI-XIX век” и „Автентични облекла и накити на етносите в Арбанаси XVIII-XX век”. Изложбите ще са отворени на 4 юни от 10 до 19 ч. и на 5 юни от 9 до 16 ч.
Във фоайето и двора на читалище „Иларион Драгостинов” ще бъде показана и експозицията „Имало едно време” на изящни старинни занаяти на Национално движение „Седянка”. Всички желаещи ще могат да се включат и в конкурса за бродерия за деца, моми и ергени.
Фолклорният фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” ще се провежда ежегодно в края на май и началото на юни. Фестивалът ще бъде включен в културния календар на Община Велико Търново, с който старата столица ще кандидатства пред ЮНЕСКО за статут на фестивален град.

   Bookmark and Share
2011-06-03 12:21

Комплекс БОЛЯРСКО СЕЛО - Арбанаси предлага отлични условия за настаняване по време на фестивала, както и във всяко удобно за Вас време. Възползвайте се от отличните условия за почивка, както и от промоциите, които предлагаме. През седмицата за една нощувка - 10% отстъпка, а за 2 и повече - 15%.Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.