Гложенският манастир - свещено българско място


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-05-26 12:28

Гложенският манастир е една от най-изконните български исторически забележителности. За разлика от повечето манастирски обители, които са сгушени и скътани в полите на родните планини, тaзи е изграденa на висок хълм и защитенa по естествен начин от неприятели от стръмни и отвесни скали и огромни пропасти.
Разположенa е на няколко километра от село Гложене в живописния район, наречен Тетевенски Балкан. Величествено се издига на източния склон на планинския рид Лисец, точно под връх Камен Лисец.
Храмът е построен на толкова труднодостъпно място, че в първия момент човек има усещането, че наблюдава истинска средновековна крепост. Заради естествената преграда пред враговете, която представлява непристъпния терен върху, който е издигнат манастирът, е причина той да е единствената българска обител, която нито веднъж по време на своето съществуване да не е била ограбвана или унищожавана.
Според историческите сведения е изграден в началото на 13 век, а за негов създател се смята киевският княз Георги Глож, който основал и близкото селце Гложене.
На външен вид манастирът до голяма степен наподобява архитектура на обителите в Атон. През 19 век били построени монашески килии и други постройки, които впоследствие са реставрирани. Долепени една до друга, те създават впечатлението за крепостна стена, а по средата изпъква красивата църква.
Своят разцвет това място преживява през 16 – 17 век, когато подготвяните ръкописи в Етрополския манастир се преписвали от послушници в Гложенския храм.
Днес манастирът е особено известен със своята икона „Св. Георги Победоносец“, за която легендите говорят, че е донесена от княз Глож. Там обаче е изложено само нейно копие, а оригиналът се пази в Ловчанската митрополия.
Обителта на два пъти е разрушава от силните земетресения - съответно през 1913 и 1928 година. През 1931 година църквата е реконструирана, както и останалите здания.
Тук в миналото са се укривали редица български революционери като Ангел Кънчев, Никола Обретенов и Стефан Караджа. Част от комплекса е и музеят „Васил Друмев“, където се съхраняват интересни експонати свързани с историята му.
Ако ви се отдаде възможност да посетите тази уникална забележителност, задължително го направете. Там се предлага и нощувки за туристи, както и ресторант.
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.