Кападокия - земя на красоти и мистерии


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-05-07 22:41

Кападокия е впечатляваща историческа област, разположена в Мала Азия в Турция. В миналото е била римска провинция, след това минава под властта на Византия, а по-късно се причислява към териториите на Османската империя.
Днес Кападокия е удивително съчетание между чудесата на природата, оформяни в продължение на милиони години и чудесата създадени от човешка ръка с векове. В нея място намират невероятни скални феномени, приказни гледки, смайващи творения на природните сили и огромно историческо и културно наследство.
В превод от гръцки името на областта означава „земя на красивите коне“. Мистерии и загадки, призрачни места, романтични пейзажи – всичко това ще откриете тук. В миналото тези територии са били важен център на християнската вяра, където са изградени огромен брой църкви и по-малки храмове. Всеки би останал смаян от древната им архитектура, изяществото и чертите на различните епохи, които носят в себе си. Религиозният ансамбъл ще ви накара да затаите дъх и да се любувате на красотите, които се откриват пред вас. Има множество сгради, които са издигнати в скалите и оформят впечатляващи скални градове.
В Кападокия са разположени забележителните църкви на Гьореме, които също са издълбани в скалите. Те са богато украсени и декорирани, а в тях се откриват и примери на византийското изкуство. През 1985 година храмовете на Гьореме стават част от списъка на Юнеско, за да се запази тяхната уникалност. Важна част от прелестите на Кападокия са и подземните градове – Каймаклъ, Деринкую и Йозконак. Те достигат до осем етажа под земята и се състоят от мрежа от тунели и пещери.
„Вълшебните комини“ са тайнствено кътче , облечено в смразяваща красота и потайност. Тези величествени върхове, които са се образували от ерозията на варовиковия камък и са осеяни с големи пукнатини, изглеждат като обитавани от духове,с цялата тази призрачност и загадъчност, които се реят около тях.
Изживейте нещо различно и вълнуващо като посетите Кападокия!

1 2 3
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.