Египетските пирамиди - чудеса сътворени от човешка ръка


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-03-24 19:00

Египетските пирамиди в Гиза са едни от най-удивителните паметници, сътворявани някога от човешка ръка. Те са част от Седемте чудеса на античния свят и ежегодно привличат хиляди туристи от различните краища на света. Те се ширят на западния бряг на река Нил, в т.н. Мемфиски некропол. Според вярванията на древните египтяни, това е земята на смъртта , тъй като слънцето залязва на запад. Поради тази причини техните домове се намирали на източния бряг на Нил.

Пирамидите говорят за величието и мощта на древната египетска цивилизация и до днес ни напомнят за нейната омайност и красота.
Когато говорим за пирамидите, обикновено става дума за монументите на Хеопс, Хефрен и Микерин, но доста често в това число се включва и големият сфинкс. Внушителните здания са изградени в една права линия, като те са издигнати по план на архитектa Хемон, който бил родственик на Хуфу.

Най-голямата и величествена от всички здания е пирамидата на Хеопс. Тя е с височина от близо 150 метра и дължина 230 м. Дори и след толкова много време е почти напълно запазена в първоначалния си облик, единствено само й липсват мраморната облицовка и върхът. Пирамидата на Хефрен е значително по-малка на размери, но също толкова задагъчна и мистериозна. А пък тази на Микерин е най-скромната на външен вид и големина.

В миналото в Египет се строяли множество пирамиди. За тяхното построяване била нужна значителна работна сила. За тази цел били използвали хиляди роби, които ежедневно се трудели.
И до днес не е известен фактът, защо пирамидите са изграждани в тази си пирамидална форма. По отношение на размерите учениците смятат, че е свързано с някакви специални вярвания и познания на древните египтяни. Те били изграждани, за да се изрази почитта към боговете им и в същото време да се увековечи могъществото и силата на фараоните.

пирамидите пирамидите пирамидите
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.