Атон - едно свещено място


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-03-13 17:55

Планинският полуостров Атон е разположен в Гръцка Македония и е един от трите ръкава на Халкидическия полуостров. Той е вдаден навътре в морето и се разполага в северната част на Гърция. Наричан още Света гора, той представлява автономна монашеска общност, която е седалище на 20 православни манастири, под гръцки суверенитет. На Атон живеят приблизително 1400 души, като всички са все монаси и духовни лица. На полуострова нямат право да живеят обикновени хора.
Общността е основана от монах Атанасий през 963 година. Той е и създателят на великолепния и красиво изписан манастир, носещ името Велика Лавра. И до днес храмът продължава да бъде най-големият и пищно украсен сред останалите обители.
Според стария императорски хрисовул от 1060 година, на Атон е абсолютно забранено присъствието на жени. Дори животни от женски пол не се допускат. Изключение се прави само за котки и кокошки. От яйцата на кокошките монасите приготвяли боя, с която изписвали иконите.
Според древна легенда, в Света гора е разрешено да ходи само Божията Майка, тъй като много преди да се зароди общността, Св. Богородица е била там и е превърнала това чудно място в своя градина.
Въпреки строгите си забрани обаче, когато става въпрос за спасяване на човешки живот, винаги се правят компромиси. По време на гражданската война в Гърция, Атон става спасение за много бежанци, измежду които били доста девойки и жени.
Сред най-удивителните и очарователни манастири се откроява и Зографският, който е създен през 10 век от българи от Охрид – Аарон, Мойсей и Иван. Той е единствената българска обител на полуострова и се обитава от български духовни лица.
Тясно свързан с нашенската история е Хилендарският манастир. Изграден през 10 век от монаха Георги Хилендар, тук е живял и написал своята „История славянобългарская” великият Паисий Хилендарски. В манастира са идвали и Софроний Врачаски и Иларион Макариополски.

Атон Атон Атон
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.