Анкара - красота и история


желая да следя тази тема за нови коментари
2011-02-23 10:11

Анкара, днешната столица на Турция и вторият по-големина град в страната, има много неща с които да привлече чуждестранните туристи и да предизвика тяхното възхищение. Простира се в живописна местност, в сърцето на Анадолското плато, а през нея преминават двете реки – Анкара и Чубук.
Градът е създаден още през 7 век пр.н., като тогава е по-известен под названието Анкира. По-късно е преименуван на Ангора, а през 1930 година получава съвременното си наименование.
Анкара се радва на изключително богато историческо наследство, завещано й от различните народи, обитавали тези територии през различните векове. Античната Агора и старинната Цидатела са останали още от древните гърци, а Храмът на Август свидетелства за някогашното господство на римляните по тези земи. Византийците също са оставили нещо след себе си, като например прословутата Колона на Юлиян.
Анкара се гордее и със своите множество джамии, които са изградени в различни периоди в миналото. Сред най-известните такива е Арсланхане, датираща от 13 век и характеризираща се с доста интересен външен вид. През 15 в. е основана Haci Bayram Camii, а век по-късно - Новата джамия. Особено впечатляващ е Мавзолеят на Ататюрк,заобиколен от огромни статуи на лъвове. В него са положени тленните останки на първия президент на Турция, а в сградата се съхраняват и множество предмети, вещи и документи на Ататюрк.
Музеят на Анатолската култура е предпочитана туристическа дестинация от повечето посетители. Там могат да се наблюдават уникални колекции от предмети с висока историческа стойност и експонати, свързани с Хитската, Фригийската, Урартийската и Персийска цивилизации.
Не са за пропускане и Римските терми, Паркът на младите, където можете да се разходите и отдъхнете, Етнографският музей, Джамията Малтеле и др.
Ако имате възможност не пропускайте да си организирате едно чудесно пътешествие до древния и великолепен град, който завинаги ще остане в спомените ви, като едно от най-удивителните места, които сте виждали някога в живота си.

Анкара Анкара Анкара Анкара
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.