Уникалните фиорди на Норвегия


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-12-12 16:09

Фиордите представляват проток от морска вода, който е силно врязан в сушата и се характеризира със скалисти брегове. Терминът фиорди се използва предимно в Исландия и на Скандинавския полуостров, докато в другите част на света се използват други имена, като канали, тесни протоци или проливи.

Фиорди могат да се наблюдават по бреговете на Норвегия, където те са безкрайно красиви и спиръщи дъха, създаващи впечатляващи гледки и пейзажи. Природните чудеса са емблематични за скандинавската държава и са неразделна част от нейния външен облик. Сред най-уникалните и неповторими фиорди се откроват Гейрангерфиорд и Нероуфиорд, които са разположена съответно в североизточната и западната част на страната. Те изглеждат просто умопомрачително. Един от друг отстоят на около 120 км. разстояние, но и двата природна феномена са способни да ни оставят без думи.

Гейрангерфиорд и Неройфиорд са се появили преди много, много години и са се образували от ледници. Постепенно те са дълбали в планините и по този начин са се оформили величествени възвишения заобиколени от огромни бездни. През студените зимни месеци водата на фиордите не се заледява, тъй като тя не е солена.
Кой би останал равнодушен към приказните гледки, които се откриват през очите му? Това е един малък оазис, потънал в разкош и същински рай за сетивата.

Гейрангерфиорд е особено впечатляващ със своите 16 км., а на височина достига повече от 2000 метра. Годишно е посещаван от многобройни туристи от всички краища на планетата и е включен в списъка на Юнеско. За желаещите да му се полюбуват се организират круизи и разходки с малки лодки из спокойните му води.
Великолепният Неройфиорд също е под закрилата на Юнеско. Фиордът е с дължина от 17 км., но затова пък планинските му стени се извисяват на близо 1700 метра височина.

Всеки, който има щастието да посети поне един от двата природни феномена, трябва да се чувства истински късметлия.

фиорд фиорд фиорд фиорд
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.