Амстердам - градът с многото лица


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-12-07 22:26

Амстердам е един от най-красивите и модерни европейски градове. Столицата на Холандия може да ви заслепи със своята класа и стил и са ви покори в неподправения си чар и магнетизъм.
Целият град буквално е издигнат върху вода и е осеян с безброй много водни канали и малки мостчета, които свързват двата бряга. По това той доста прилича на романтичната Венеция, но в същото време коренно се различава от нея.
Амстердам възниква през 12 век първоначално като малко рибарско селище, изградено на река Амстел. С времето обаче неговото влияние и значимост се разрастнали, благодарение на оживената търговия, която се осъществявала с близките градове и страни. Към 18 – 19 век започнал постепенно да се разширява и се изградили нови квартали и предградия.Днес представлява финансовата и културна столица на страната и нейно главно лице пред Европа и света.
Амстердам се характеризира с изключително интересна архитектура . За нея са типични тесните и ниските къщи и сгради с доста стръмни стълбища и куки по покривите. Това придава на града оригиналност и нестандартност и предизвиква любопитството на туристите.
За жалост от средновековния период не са останали много исторически паметници, но и това което е оцеляло, предизвиква възхищението и преклонението на посетителите. Особено пищна и величествена е църквата Ауде Керк, забележителни са и кралският дворец, къщата Хаус мет де Хууфден и Попенхаус. В града ще откриете огромно разнообразие на музеи, които съдържат уникални колекции и експонати, както и галерии и театри.
Може би всеки е чувал за неуморния нощен живот на Амстердам и за толерантното отношение на властите към тревата. Не всеки народ може да се похвали с такъв либерализъм и разбиране и дори разкрепостено мислене към нещата, които обикновено възприемаме за забранени и неморални. Къде другаде,ако не в Амстердам съвсем легално и законно можете да хапвате кексчета приготвени с марихуана и да си купувате свободно други видове опияти? Няма как обаче да не се запитаме дали прекалена толерантност по някакъв начин не вреди на местното население и не се ли отразява зле на младите хора? Е, за добро или за зло, така те са избрали да живеят и само те могат да променят живота си, ако не им харесва.

Амстердам Амстердам Амстердам Амстердам
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.