Някои от не толкова известните скални феномени в България


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-11-11 13:52

Всички от нас е чувал за Белоградчишките скали, Мелнишките пирамиди, Стобските пирамиди, Триградското ждрело, Чудните мостове и още много други. Общото между всички тези природни забележителности е, че представляват уникални скални феномени с причудливи форми, различна големина, несравнима красота и тайнствено излъчване.
Малко по-надолу ще ви запозная с не толкова прочути каменни чудеса, но заслужаващи напълно нашето внимание.


- Коматинските скали са разложени в близост до село Брестово, не много далеч от град Симитли. Влахина планина е приютила в своята прегръдка този невероятен феномен, който междудругото се смята за най-големия скален масив в България. Повечето от огромните скали наподобяват форма на различни видове животни. Наскоро дори стартира проект за ремонтиране на пътя до тази удивителна забележителност, за да могат желаещите спокойно да се предвижват до там. Коматинските скали обаче са известна дестинация за запалените иманяри, тъй като в района се носи легендата, че тук Яне Сандански е заровил свое съкровище.

- Доброванските гъби са други причудливи скални образувания, които се извисяват на десетина километра от село Сини рид, на около 60 км. от град Бургас в живописната Източна Стара планина. Грамадните каменни гъби, макар че на пръв поглед имат груб и суров вид, по свой си начин те са красиви и очарователни. През 1973 година са обявени за природна забележителност. За жалост са слабо познати, но се надявам, че все повече хора ще научават за тях.

- Само на 4 км. от град Девин , в землището на село Настан се извисява една доста интересна и грабваща погледа природна забележителност, която прилича на слон. Затова и тукашните жители са й дали името „Слона”. Каменното чудо се простира на брега на Широколъшката река, но пътя до него не е благоустроен. Това е и една от причините да не привлича голям брой туристи.

- Реселешките кукли са още едно интригуващо място, което си заслужава да се види на живо. Те се ширят край село Реселец и са обявени за природна забележителност през 1972 година. Внушителните скални фигури са разнообразни по форма и големина и са разделени на две скални групи: „Купените” и „Куклите”, разположени съответно по течението на река Белилката и река Ръчене.

- По пътя от Пампорово за към Бачковския манастир можете да видите уникално скално образувание, което досущ прилича на меча глава. Феноменът е открит преди около 5 -6 години, но все още не е добил голяма популярност.Коматинските скали Доброванските гъби скален феномен Слона Реселешките кукли
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.