Най-прочутите забележителности в Берлин - първа част


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-09-18 19:53

Берлин е най-големият град в Германия и нейна столица. Той е и един от най-красивите и старинни селища в страната. Неговото население наброява около 3,5 мнл. души. За пръв път е споменат през 13 век, когато е превърнат в средище на тогавашната Пруска империя. До наши дни се е запазила огромна част от миналото и величието му превъплетени в множеството културно – исторически паметници, намиращи се тук.
Прочетете следните редове и ще разберете кои са най-известните забележителности в Берлин.

1.Музеят Пергамон е задължителна част от всяка една туристическа обиколка. В него се съхраняват уникални и забележителни експонати датиращи от различни епохи и събирани от всички краища на света. Пергамон е построен през 1930 година по проект на Алфред Месел и Лудвиг Хофман. Тук се пази неповторимият Пергамски олтар от 180 – 160 г.пр.н.е.Пазарната порта на Милет също представлява огромен интерес. Античните предмети, които са от времето на Вавилон, Персия и Асирия са с безценна стойност. Бележити са и предметите свързани с ислямското изкуство.

2. Бранденбургската врата е изградена през 1791 година и в миналото е била известна под наименованието „Портата на света”. Издигната е от архитект Карл Ланганс и носи белезите на класицизма. Висока е около 26 метра и има зашеметяващ външен вид. Изглежда особено внушителна и красива и е един от най-големите символи на Берлин. В началото на 19 век Наполеон заповядва вратата да бъде пренесена в Париж, за да демонстрира своята победа над Германия. През 1814 година обаче монументът е върнат обратно на старото му място и до сега все се намира там.

3.Берлинската катедрала е една от най-грандиозните и величествени храмове в цяла Европа с неповторима архитектура в неокласически стил и прелестни орнаменти. Намира се на т.н Музеен остров на брега на река Шпрее.Днес е по-известна в Германия като Берлинер Дом. Сегашният външен вид на катедралата датира от 1905 година и е по проект на Карл Фридрих. Особено пищен е почти 100 – метровия й купол, който се намира по средата между други два по-малки и е покрит с прекрасна мозайка.

4.Сградата на Райхстага отваря врати през 1894 година и там се е помещавал първия германския парламент. По-късно обаче страшен пожар нанася огромни щети на зданието и от 1933 до 1999 година Парламентът заседава на друго място. През тези години сградата търпи значително промени по фасадата си и своята архитектура, осъществени от Хорман Фостър. След 1999 година институцията Бундестаг отново се премества тук.Райхстагът е тясно свързан с историята на страната и е емблематичен за Берлин.

Берлинската катедрала музеят Пергамон Райхстага Бранденбургската врата
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.