Стокхолм - бижуто на Швеция


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-09-11 11:43

Столицата на Швеция - Столхолм е несъмнено един от най-удивителните и пленителни градове в цяла Европа. Той има население от близо 760 000 души и е разположен в югоизточната част на страната. Разпрострял се е на общо 14 живописни острова с излаз към Балтийско море свързани помежду си посредством близо 60 моста. Градът почти целия е заобиколен от вода, което го прави доста атрактивен. Неговият уникален магнетизъм и чар струят не само от пищната му и забележителна архитектура, но и от множеството разноцветни сгради и старинни постройки, които са разпръснати навсякъде.

За първи път за съществуването на историческия град се споменава през 1252 година. Основан е значително по-рано от Бириер Ярл и не представлявал нещо особено внушително в началото, но постепенно всичко това коренно се променило. През 1419 година Стокхолм е провъзгласен за столица на Швеция и е един от най-богатите и мощни градове през този период.

Той е наричан още „Малката Венеция”, заради своята неповторимост, оригиналност и голямата мрежа от водни канали, по които можете да се разходите и да разгледате най-големите атракции тук. Едно от най-прелестните места в столицата е т.н. Старият град, където са съхранени древни автентични сгради запазили своята красота, обаяние и пъстрота и до днес. Тази част носи прозвището Галма Стан и е обагрена предимно в жълти и червени нюанси и в никакъв случай не бива да се подминава.

В Стокхолм се намират и няколко дворци, които привличат ежегодно хиляди туристи. Някои от тях са Дротйингхолм, Кунглига Слоттет и други. Не са за изпускане Историческият музей, Сградата на общината и Парламента, зоопаркът и т.н.Тук ще откриете огромен избор от галерии, музеи, храмове и катедрали, ресторанти, кафенета, хотели и огромни паркове. От най-високото място на Градската кула ще имате възможността да се насладите на поразителна гледка. Любопитство предизвиква и най-старият открит музей в света – Скансен, прочутият кораб Васа музея и други.

Стокхолм Стокхолм Стокхолм
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.