Уникални езера по света


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-08-23 00:19

Най-дълбокото
Най-дълбокото езеро в света е Байкалското намиращо се в Южен Сибир. То има дълбочина от 1636 метра и природата около него е изключително живописна. Заобиколен е от могъщи и труднопроходими планини и тук виреят над 1700 различни вида представители на растителния и животинския свят.

Най-голямото
Каспийско море се нарежда на първо място по големина, дори и водите му да не са сладководни. Намира се на север между Иран и Русия. Безотточното езеро някога е било част от вече несъществуващия океан Тетис и тук са открити големи находища на нефт.

Най-зеленото
Това езеро е разположено в северната част на Австрия и се е сгушило в прегръдката на величествените алпийски върхове. То се слави със своята бистра и чиста вода, идваща от топящия се сняг на заобикалящите го била. Зеленият цвят на езерото обаче не е истински, а изглежда така просто заради светлината, която се отразява в него.

Най-красивото
Плитвишките езера са особено красиви и очарователни. Те се намират в едноименния национален парк в Хърватия, който през 1979 година е включен в списъка на Юнеско за световното наследство. Това място е една вълшебна смесица от съвършенство, магия и приказност.

Най-странното
В езерото Енрикийо в Хаити живеят големи и хищни крокодили, което обаче е много странно, тъй като тези животни обичат сладководните води, а не са почитатели на соленоводните. Но като всяко нещо в света винаги има и изключения - така е и в този случай.

Най-необикновените
На остров Флорес в Индонезия на 1600 метра височина в угасналия и недействащ вулкан Кели Муту има три уникални езера, намиращи се в самия му кратер. Мистериозното при тези езера е, че преди около 60 години те са били в други цветове – в синьо, червеникаво и кафяво. Все още не се е намерил учен, който да отговори ясно и точно на въпросите каква е причината за това и къде се крие тайната. Според някои от теориите това е заради вулканичните изригвания започнали преди много, много време. Те имат невероятната способност от време на време да сменят своите нюанси, а това ги прави забележителни и неповторими.

Плитвишките езера Байкалското езеро Каспийско море езерото Енрикийо
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.