Храмът "Света Троица" в Банско


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-08-13 21:00

Храмът „Света Троица” е един от най-ярките символи на град Банско и един от най-красивите ни и автентични културно – исторически паметници. Построен е по заръка на богатия български търговец Лазар Герман (на кратко го наричали дядо Лазар) през 1835 година. Той спонсорирал до голяма степен нейния строеж, а останалата сума била набавена чрез дарения на местните жители. Този великолепен шедьовър на църковното изкуство е дело на двамата майстори – строители Лазар Глушков и Григор Доюв.
По времето, когато селяните искали да си построят свои християнски храм било необходимо да се получи разрешение от султана. То трудно можело да се издейства срещайки доста препятствия по пътя си и изисквало много усилия и търпение.
Хората бързо решили църквата да се издига в самия център на селището. Сега обаче оставало да успеят да си издействат ферман от господаря на Османската империя. С много мъки, хитрост, жълтици и приятелите на дядо Лазар в Цариград през 1833 година можели да започнат с изграждането на „Света Троица” .
Много били желаещите да участват в нейното построяване. Включили се освен видни строители и зографи, така и доста доброволци от региона.
По време на Възраждането било забранено християнските храмове да бъдат по-големи и по-високи от турските джамии. Затова вечер тайно група български мъже ходели при строежа и малко по-малко разширявали неговите основи.
Рисунките по колоните и иконостасът са едни от най-удивителните, които можете да видите в България. Те са дело на Велян Огнев, който е известен представител на Дебърската художествена школа. А прекрасните и изящни икони са направени от Димитър и Симеон Молерови
През 1850 година към църквата е изградена и висока камбанария като вътре в нея бил поставен огромен часовников механизъм, отмерващ правилно часа и до сега.
В завършения си вид „Света Троица” е трикорабна псевдобазилика, а градежът и е изцяло каменен. Горната й част се поема от общо 12 колони от мура като техния брой символизира 12– те апостола. Олтарът й е много красив и забележителен, а от външната си страна е украсен с каменен корзин.
Ако скоро идвате Банско в никакъв случай не пропускайте да дойдете тук.

църквата църквата
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.