5 от най-известните природни забележителности в България


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-08-03 19:08

В България има множество уникални природни забележителности, като за едни от най-посещаваните ще ви разкажа малко по-надолу.

- Седемте рилски езера са едни от най-прекрасните и вдъхновяващи места в България. Те се намират от северната страна на връх Дамка в Северозападна Рила на над 2000 метра надморска височина. Имената им са както следва: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното езеро. Всички те образуват една невероятно приказна гледка, която никога не бихте могли да забравите.

- Природният парк „Сините камъни” е разположен в Сливенската планина, която от своя страна е част от Стара планина. Неговата площ е повече от 7000 хектара и зад тази защитена територия се крият много природни чудеса, просторни букови гори, уникални скални образувания, редки животински видове и птици.

- Ждрелото на река Ерма е разположено на около 5 км. от град Трън и представлява истинско предизвикателство за алпинистите, тъй като от двете му страни се намират две стръмни и 200 - метрови високи скали. Природата тук е изваяла едно същинско природно чудо от скали и вода, което пленява със своя магнетизъм и живописност. Днес то е част от Стоте национални туристически обекта и определено трябва да се посети.

- Ягодинската пещера е една от най-дългите и посещавани в страната ни. Тя е пълна с чудновати сталактити, сталактони, сталагмити и синтрови езера, които са същинска атракция за всички посетители. Удивителното е, че пещерата има дължина от около 10 км. и се разполага на 5 нива. За по-голямото удоволствие на туристите е направен 1100 - метров осветен път като по-този начин могат по-обстойно да я разгледат.

- Мелнишките пирамиди са уникални пясъчни образувания, които като мощни титани се издигат над град Мелник и го обвиват в своята силна прегръдка. Пясъчните гиганти имат най-различни форми – на гъби, конуси, игли и т.н. образувани от непрестанното действие на природните сили върху тях и достигат на височина до 100 метра.

7 рилски езера природен парк Ждрелото на Ерма Мелнишките пирамиди
   Bookmark and Share
2010-08-09 12:07

Здр, дибк.

Тази своеобразна класация почива ли на някакви конкретни данни?

Питам, защото честно казано се съмнявам че ждрелото на река Ерма е по-атрактивна и посещавана забележителност от Триградското Ждрело или вече световно прочулите се Белоградчишки скали.

Що се отнася до пещерите, доста съм уверен, че най-посещавана е Бачо Киро. По мое мнение, не защото е по-атрактивна от Ягодинската пещера, а по-скоро е въпрос на достъпност.

Райското пръскало също си заслужава да бъде споменато.

2010-08-13 20:43

Здравей.
Не, не съм се позовавала на някаква конкретна класация, аз избрах тези места, защото съм ги посещавала. Разбира се, в България има много красиви места, за това и заглавието не е примерно "5-те най-красиви места в България"

Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.