Опасни и разрушителни вулкани по света


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-07-29 23:00

1.Един от най-зловещите вулкани в света е този на остров Сумбава в Индонезия, наречен Тамбора. Последното му най-мощно изригване е било през 1815 година като тогава планината, която била висока над 4000 метра се снижила с цели 1150 метра и в наши дни тя е 2850 метра. При това природно бедствие умират повече от 71 000 души. През следваща 1816 година няма лято, температурите са много ниски заради отделената пепел в атмосферата и настъпват значителни глобални климатични промени. Доста страшно звучи, нали?

2. Етна, който е разположен в Италия е най-високият действащ вулкан на континента Европа. Намиращ се близо до Сицилия той представлява реална заплаха за живота на хората живеещи в района. Най-силното му изригване досега е било през 1669 година, когато има огромен брой жертви, а горещата лава унищожавайки всичко по своя път поглъща цели села, намиращи се около основата на Етна.

3.Сакураджима в Кюшу, Япония, който е доста известен и под названието „Везувий на изтока” е също наистина много, много опасен. Той изригва доста често, а около него има големи и гъсто заселени градове и села. При последното му избухване , което е било през март 2009 година Сакураджима е изхвърлил врящи отломки на близо 2 км.

4. А сега идва ред и на истинския Везувий, ширещ се в Неапол, Италия и издигащ се на 1277 метра над морското равнище. Това е единственият активен вулкан в континентална Европа. През 79 година е най-ужасяващото му изригване. При него са пометени двата римски града Херкулан и Помпей и смъртта си са намерили около 25 000 души. Днес в близост до Везувий живеят стотици хиляди хора, а това го прави още по-опасен. Никой не може да каже със сигурност кога ще поднови дейността си, но е сигурно едно – че ще причини огромна гибел и разруха.

5.Вулканът Монтан Пеле, който се намира на Антилските острови е с височина 1397 метра и размери на кратера 1000 на 750 метра. Най-силното му избухване е през май 1902 година и в следствие на това умират повече от 30000 невинни хора и град Сент Пиер е напълно разрушен.

6. В иначе красивата и живописна планина Райнер се крие един истински природен убиец, който може да отнесе всичко по пътя си без пощада в радиус от няколко километра. Вулканът е на приблизително 90 км. от Сиатъл, но ако изригне частици от него могат дори да достигнат до самия град.

7. Най-страшният вулкан в Индонезия се казва Мерапи, тъй като изригва горе – долу по веднъж на 10 години. За жалост през 2006 години той избухва, а това от своя страна предизвиква силно земетресение. Резултатът е към 5000 убити, а 200 000 остават без дом.

Етна Везувий Мерапи Сакураджима
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.