Какво трябва да знаете за круизните кораби?


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-07-23 16:07

Ако скоро ви предстои пътуване с круизен кораб и това ще ви бъде за първи път е нужно да знаете следните няколко неща…

1. Обезателно носете със себе си международен паспорт и лична карта, защото тяхната липса може да ви създаде излишни проблеми. Понякога паспортите се остават на борда на круиза и ако нямате в себе си друг документ за самоличност като лична карта или шофьорска книжка, служителите няма да ви пуснат да се завърнете на кораба. В такива неприятни ситуации круизисните компании не носят никаква отговорност.

2. Не забравяйте да попитате компанията дали в пакета е включена застраховка, а ако не е - няма да е излишно да си направите такава преди да потеглите.

3. Не забравяйте и за ваксините. По принцип, ако ще обикаляте из Европа няма нужда от имунизации. Но ако ви предстои да посетите някоя екзотична страна, непременно се консултирайте с вашия лекар за препоръчителни ваксини и си направете такава.

4. На кораба се предлага безплатна храна, която ресторантът сервира в точно определен час. На някои от круизите е осигурен и безплатен денонощен рум сървиз. Има и пътувания,които се наричат freestyle и при тях можете да се храните в час, в който вие пожелаете.
Ако имате по-особени изисквания към храната – ако сте вегетарианци, алергични сте към даден вид храна или пък е нещо друго, е задължително да кажете това още когато правите резервацията за круиза, а след това и на първата ви вечер в ресторанта на борда.

5. Относно облеклото няма никакви специални изисквания, освен че след определен час в ресторанта не може да се влиза с бански, а на дадените официални вечери да сте с подходящи за случая дрехи.

6. Няма ограничие на багажа, който можете да вземете, но все пак не прекалявайте с него и си вземете само най-необходимото.

7. На борда е абсолютно забранено да се качват бебета, които са под 6 месеца. За пълнолетни лица се смятат тези, които имат навършени 21 години. Ако дадено дете ще пътува само с единия родител е нужно писменото съгласие на другия родител, което да е нотариално заверено.

8. На круиза домашните любимци са забранени, като е разрешено само да се возят кучета водачи на слепи хора.

9. На кораба основните валути с които се работи са долари и евро. Преди тръгването ви круизната фирма ви открива т.н. бордна сметка, където ще ви се записват всичките разходи, които ще имате по време на пътуването ви и в края на круиза трябва да си ги заплатите. Също така за разплащане можете да използвате и кредитната си карта.

10. Услуги от рода на пране, гладене, Интернет, туристическите ви обиколки и посещения на брега, както и храната и напитките, които не са включени в менюто от круизния пакет, се заплащат допълнително.

11. Относно тютюнопушенето на борда има означени места за тази цел, но не е позволено навсякъде.

круиз круиз
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.