Тадж Махал - свят на любов и романтика


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-07-11 13:46

Тадж Махал е издигнат от индийския император Шах Джахан за неговата истинска и единствена любов – съпругата му Мумтаз Махал, която умира на 39 година при раждането на едно от децата им. Мавзолеят се намира в град Агра в Индия на брега на река Ямуна.

Владетелят трудно приел вестта за нейната смърт, затова през 1633 година наредил да започне изграждането на Тадж Махал искайки завинаги да увековичи своята обич към нея. Дълго време отнело строителството на сградата – различни майстори от цялата страна били извикани в Агра, за да помогнат за завършването на мраморната гробница.
И така след около 20 години тя била вече факт и се превръща в истински архитектурен шедьовър. Легенди говорят, че след приключването на строежа някои от майсторите са убивани, а други ослепявани, за да не могат да създадат прелест, приличаща на тази. Около 1666 година Шанх Джахан починал и един от синовете му го погребал в белия мавзолей, за да бъде по-близко до любимата си.

Цялото здание на Тадж Махал е с обща дължина от 580 метра и 300 метра широчина като то се състои от няколко отделни постройки – главна порта, гробници , джамия, както и конюшни и ханове за почетните гости.
Тук има и голяма обширна градина, където се отглеждали най-различни видове растения, цветя и дървета.
Мавзолеят има формата на квадрат, а основите му са разположени върху голяма платформа, като от двете й страни се извисяват общо 4 минарета. Отвън целият е покрит с бял мрамор и декориран с изящна резба и инкрустации от йеменски ахати, аметисти и други видове цветни камъни.

Отвътре Тадж Махал е също толкова великолепен и прекрасен колкото и отвън. Там се намират една централна зала, където са положени копия от гробовете на императорската двойка, украсени с полускъпоценни камъни и други четири по-малки осмоъгълни зали. Под основната зала е криптата, където са всъщност истинските гробове.

Всеки, който има шанса да види на живо това място със сигурност ще го запомни завинаги.

Тадж Махал Тадж Махал Тадж Махал Тадж Махал
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.