Едно пътуване до Шуменската крепост


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-07-07 15:41

Шуменската крепост се намира само на няколко километра от едноименния град, разположена нависоко в парк Шуменско плато. В местността, където се ширят останките от многовековната крепост, която е известна още и като Стария град са регистрирани следи от човешки живот още преди повече от 3000 години. Счита се, че първите му обитатели са били тракийското племе гети, които около 1200 г. пр. н. е. построили и първото укрепление, като е интересно да се спомене, че по това време съществувала и Приамова Троя. През 15 в. от н.е. съдбата отрежда укрепителното съоръжение да попадне в ръцете на древните римляни, които го разширяват и издигат нови защитни каменни зидове и отбранителни кули.
Доста по-късно, когато славяни и прабългари започват да се заселват в земите на Балканския полуостров, аварите успяват да овладеят крепостта и разрушават голяма част от нея.
Чак към 9 век хан Омуртаг се залавя с нейното въстановяване, като изгражда цитадела. Съвсем скоро укрепеният град си възвръща предишното мощ и значение на важно културно и търговско средище.
При управлението на владетелите от Второто българско царство Шуменската крепост достига своето най-голямо величие, въпреки че се е използвала главно като военно укрепление. Всяко едно кътче от нея днес е проучено много добре, макар че са останали предимно основите на предишните сгради и част от крепостните й стени, които са частично реставрирани. Тук са открити много ценни находки – накити, монети, украшения, съдове и т.н., като част от тях могат да се видят в музея към археолого – историческия резерват, а другите в Регионалния исторически музей в Шумен.
Могъществото на укреплението секнало през 1444 година по време на втория кръстоносен поход, когато оттук преминала армията на полския крал Владислав Трети Ягело. Войските му подложили на няколкодневна обсада древния град, като в крайна сметка османските войници не могли да я преборят. Кръстоносците го разорили и опустошили и той никога повече не успял да се съвземе – жителите му лека – полека се изселили и съвсем скоро напълно запустял и започнал да се руши.
В наши дни Шуменската крепост е част от 100 национални туристически обекта. Ако искате да се сдобиете с още един печат, непременно я посетете.

крепостта крепостта крепостта крепостта
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.