град Несебър - история и красота


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-06-21 00:03

Несебър е един от най-старите и най-красиви български градове, с дълга и вълнуваща история. Той се намира в Югоизточна България в непосредствена близост до известния черноморски курорт Слънчев бряг.
Там, където днес се издига селището са живеели хора още в края на бронзовата епоха. Земите са били обитавани от траки, дорийци и римляни, а през 812 година е завзето от българския владетел хан Крум. Неговото средновековно име е Месемврия и е имало важно стратегическо положение. Особено развити били риболовът, морските му пътища и търговията с древните гръцки полиси на Черно, Егейско и Средиземно море.
С течение на времето в града са издигнати множество храмове и църкви, които значително повишили нивото на духовния и културен живот. Месемврия се превърнала и в център на оживени икономически и търговски връзки. Несебър е завладян от османците през 1453 година, но дори и тогава той продължава да играе особено важно значение.
В наши дни голяма част от предишния облик,архитектура и дух на древния град са се запазили. Като наследство от онези векове са ни останали уникални храмове, обществени бани, градски постройки и крепостни стени, датиращи още от римско време. Особено интересни са и прекрасните възрожденски къщички, които внасят още повече романтичност и обаяние в атмосферата на Несебър. Повечето от тях са реставрирани и превърнати в къщи-музеи.
Сред най-забележителните църкви се нареждат Старата митрополия, която преставлява ранновизантийска базилика още от 4-5 век, но към 18 век напълно запустява; „Свети Йоан Неосветени” създадена през 14 век, като е считана за един от най-великите шедьоври на храмовото изкуство от този период; „Свети Архангели Михаил и Гавраил” построена през 13 – 14 век и украсена с невероятни стенописи и рисунки и още много, много други, които не по-малко заслужават да бъдат посетени.

Различните времена и епохи, които са се изредили тук несъмнено са оставили по-малко от себе си и своята идентичност. Всичко това придава един очарователен и омаен вид на градчето и го превръща в един от най-прекрасните архитектурни и археологически резервати в България.

Несебър Несебър „Свети Архангели Михаил и Гавраил” Старата митрополия
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.