Катедралата “Свети Базил" в Москва - един великолепен руски шедьовър


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-06-14 13:47

В Русия има много архитектурни и исторически забележителности, които се отличават с невероятен стил и класа, но неизменно нашето внимание привлича катедралата "Свети Базил" в Москва. Това е може би един от най-странно изглеждащите на външен вид храмове в света, обагрен в различни цветове, които се преливат по идеален начин и придаващи му голяма доза нестандартност и оригиналност. Забележителното здание с интересна форма на куполите, е един от най-ярките символи на Русия и нейн повод за национална гордост.
Руската православна обител е строена от 1555 до 1561 година и се намира на популярния Червен площад в столицата. Нейният строеж започнал по заповед на Иван Четвърти в чест на завладяването на Казан и Астрахан. Той искал да бъде съградено нещо велико и неповторимо, което ще показва неговата мощ, което ще смайва очите на хората и ще бъде оставено за следващите поколения. И наистина е успял да създаде един от най-прекрасните шедьоври на църковното изкуство. Стара легенда разказва, че царят дори заслепил архитектът на "Свети Базил", за да му попречи да издигне друга по-красива сграда от тази. До 1600 година тя е най-високата постройка в града, докато не била издигната Кулата на Иван Велики.
Молитвеният дом се състои от 8 отделни параклиса, всеки от които има по един уникален купол, символизиращи победите при нападенията над Казан, като точно по средата между тях се извисява висока кула, завършваща с още едно малко златно куполче.
Отвътре интериорът представлява един лабиринт от коридори, свързващи параклисите помежду им и смесица от малки и тесни вити стълби и ниски арки. Стените са покрити с нежни флорални елементи и геометрични шарки в меки пастелни цветове, датиращи от 17 век.
Катедралата придобива днешния си прекрасен вид в различни периоди от 1680 до 1850 година. През 17 век руснаците променили отношението си към ярките тонове и значително започнали да ги използват при декорирането, обрисуването и оформянето на светилищата си отвътре и отвън и въвели една нова тенденция в храмовата архитектура.
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.