Древни и завинаги изгубени градове


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-06-12 03:28

1.Мачу Пикчу е свещен древен град построен от инките около 1440 година за техния велик владетел Пачакути. В наши дни останки от някогашното величествено селище могат да се наблюдават на повече от 2400 метра надморска височина в Андите, в днешно Перу.
Цялата история около появата, съществуването и упадъка на Мачу Пикчу продължава да бъде една неразкрита загадка. През 1532 година неговите жители изчезват ненадейно, като и до наши дни никой не може да обясни какво точно се е случило с тях. Въпреки че разкопките са започнали преди повече от 100 години и са регистрирани доста разкрития, все още учените не са сигурни за точната функция на тази многовековна цитатела. Изследванията са още повече затруднени и от факта, че инките не са имали писменост и не са оставили никакви писмени паметници от своето време.
Можем само да се възхищаваме на безценното наследство, което ни е завещано от един от най-древните цивилизации на света.

2.Мохенджо Даро е друг мистериозен град разположен в Пакистан, като вече десетки години наред световноизвестни археолози работят върху разплитането на неговата тайнственост, свързана най-вече около въпросите защо е бил е разрушен, от кого и къде е отишло неговото население. Античната цивилизация в долината на река Инд е напълно неизвестна до 1921 година, докато не започнали разкопки, ръководени от индийския специалист Банарджи. Тази забележителна култура, която се е появила преди повече от 4500 години, процъфтява много бързо възползвайки се от плодовитите земи и близостта си до реката, като могъществото и продължава около хиляда години.

3.Може би няма друго такова място на земята като град Троя, обгърнато с толкова много митове, фолклор, мистериозност и интрига и в същото време завинаги увековечено в двете епически поеми на Омир – Илиада и Одисея. След като дълго време хората са смятали, че той и историята около неговото съществуване са били само измислица, през 1871 година при археологически проучвания в Северозападна Турция, в непосредствена близост до Черно море се оказва, че в крайна сметка много от преданията за легендарното селище са истина. Под ръководството на немския авантюрист Хайнрих Шлиман са открити останки не само от него, но и от още 9 такива, издигнати един до друг и датиращи от преди повече от 5000 години. По това време повечето учени са били отрицателно настроени към идеята, че Троя е бил сред руините, но е очевидно, тъй като сред намерените доказателства е и стар троянски капитал.

Мачу Пикчу останки от Троя Мохенджо Даро Мохенджо Даро
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.