D.R. (4)
отседнал Септември 2012 за 1-3 дни семейно
2012.09.27
20:01
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Само като слязохме от колата и попитахме има ли свободни стаи се, господинът на вратата започна: "Виее... много късно сте се сетили, трябваше по- рано!!! Тоо тукаа имаме... фестивал сега. Да, сега няма места. Идете да си потърсите някое по- евтино място!!!" Все едно бяхме отишли в някой ГРАНД ХОТЕЛ, а не в къща по малка стръмна уличка с дупки. Пък и не приличаме на прошляци (поне мисля), за да ми казва някакъв чичка да отида на по- евтино място (дори и не бяхме говорили за цени. Освен това си е наша работа кога сме се сетили. Достатъчно беше просто да каже, че няма места, а не да ми изнася лекции! По този край "домакините" са доста странни, дори мога да кажа - леко налудничави, общувайки с други хора!

bogomir2012.10.11 16:46
Уважаема госпожице D.R . – аз съм Богомир Маринов собственика на онзи хотел с дупките по пътя, която и да си ти, сега аз ще ти река някои работи, не защото се страхувам че глупостите които си написала ще попречат на работата ми , а защото някои факти относно темата трябва да са ясни и полезни за форума. Да, наистина дупките са много лошо нещо, макар да са всякъкви и навсякъде, но дупките по улицата са най малкото зло в сравнение с дупките в главата ти иначе щеше да знаеш или да си чувала, че такива чичковци и лелки като мене,а и по големи направиха всичко онова което виждаш наоколо и което вие сега неможете и да боядисате. Това че не знаеш как да общуваш с управителите на заведения, да се информираш за условията да оценяваш информацията която ти дават служителите на обектите , да имаш способността да избираш най добрата услуга на адекватна цена, показва че наистина си прошлек ,защото в противен случай нямаше да обикаляш и да притесняваш обектите с капризите си ,а щеше да направиш избор в някой от висококатегориините хотели като „Божена” или „ Боженци”на приблизително тройна цена. Елементарността и фактите за преднамереност се потвърждават от няколкото основни грешки ,които си допуснала в поръчката си.Първо е инициалите с който си се подписала показват нежелание или страх от идентификация,второ времето и мненията за к.г.”Корона” и к.г. „Хитър Петър” са едно след друго още по голяма грешка, която доказва преднамереност, впредвид написаното, и то за обекти известни в цял свят единия със стила и гостоприемността си а другия с комфорта , модернистични архитектурни решения и висока посещаемост. Вярно е че проблемите на туризма в Габрово са много но те не са от собствениците на хотели и къщи ,а от онези които искат да се вклинят в бранша и да се опитват да манипулират релната картина и реални личности , чрез методи и приьоми като вашия с цел облагодетелстване. Такива зле изпълнени пионерски поръчения иниицирани дали от някой новооткриващ се тур. обект или от съседен град с амбиции в туризма кой да ти каже, но те със сигурност пречат на нормалната оценка и развитие на туризма. Горенаписаното анонсирам не като упрек към D.R. , a повече към читателите на форума , да е ясно че един ден като фалират собственниците на малки хотели и къщи, то няма да е заради незнание и неадекватност, а вероятно по други причини .Накрая бих желал да обърна внимание ,че не съм поставял кавички на „сравнителните” изрази и това не е случайно, в туризма няма място за манипулации.лъжи,дребни сметки на мищоци, некадърни и мързеливи хора – туризма е за смели ,силни и решителни личности.
bogomir (1)
отседнал Март 2011 за 2 седмици сам турист
2011.03.20
20:55
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Уважаеми дами и господа,тук е мястото за коментари и мнения,но внимавайте мненията са като задниците,всички ги имаме,но не винаги е уместно и основателно да ги показваме!

qnra (1)
отседнал Март 2010 за 1-3 дни с приятели
2011.01.14
03:55
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Здравейте,
Много съжалявам, че не написах тези редове непосредствено след престоя ми в хотел "Корона" разположен до ЕМО Етъра. Може би хората, подвели се от лъжливата обява щяха да са по-малобройни. Това най-вероятно се дължи на стреса, който изживях на това място и всеки, който е пребивавал там ще ме разбере. След като прочетох коментарите от други посетители и арогантните отговори на собственика, мисля, че е мой дълг като личност, обичаща да пътува из родината, а и извън нея, а и като ЧОВЕК съм длъжна да споделя следното. Престоя ми в "Корона" продължи две денонощия. Проблемите започнаха следобеда на втория ден, когато след запитването ми защо няма вода, жената на нашия домакин реагира остро, твърде емоционално (меко казано), което ме озадачи безкрайно. Не мислех, че това ще стане повод за последвалия скандал. Беше ми отказано включването на бойлера и следователно снабдяването с топла вода. Също така за "наказание" ми беше отнета печката, с която трябваше да се отоплявам, а в началото на месец март това беше необходимо и особено поради факта, че се намираме в планината. В този скандал се включи не само въпросната госпожа, но собственикът и тяхната, забележете, дъщеря. Разбира се аз бях жестоко обидена от това поведение. Дори ми беше заявено, че щом не ми харесва техния хотел да се изнеса оттам, при положение, че наближаваше вече полунощ. Нека всеки си направи заключение колко продължава това. За базата на самия хотел няма какво да говоря, тъй като изказалите преди мен мнението си са дали доста ясна представа. Аз самата не съм претенциозна и престоя ми щеше да бъде ПОНОСИМ, ако не ми бяха отказани елементарни условия, не ме бяха нападнали с обиди, не ме бяха унизили на чисто човешко равнище. Знам, че в отговор на изказаното мнение господин-собственикът ще отговори с чисто личностни нападки в присмехулен тон, както е направил вече два пъти във връзка с други изказвания, от което може всеки да си изгради своето мнение що за човек е и дали бихте желали да посетите неговия хотел.

KAMIKAFZR (1)
отседнал Май 2010 за 1-3 дни млада двойка
2010.05.12
23:39
коментар
hitar (1)
отседнал Март 2010 за 1-3 дни с приятели
2010.05.11
23:06
коментар
Aleksandra Georgieva (1)
отседнал Май 2010 за 1-3 дни млада двойка
2010.05.10
00:28
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

"Хотел" Короа е едно от най-ужасните места на които човек може да попадне.Ако двуетажна къща в която са пригодени 4 стай две по две с общ санитарен възел и общи балкони е Хотел, значи всеки които живее е 3 стаен апартамен всъщност в на хотел.
На место на което не ти предоставят никаква бележка,че си платил такса и те записват на някакво хвърчащо лисче(което кой знае каде отива и дали се регистрира,че е имали посетител и се плаща курортна такса)не знам кой би могъл да му даде дори и една звезда,а камоли две.?
Единственото нещо което съответства като информация в обявите и в самоя саит на "Хотел" Корона е телефона и снимката на фасадата,всичко останало е разтягане на локуми за привличане на клиенти(шарани).В стаяра в която бяхме с моя приятел имаше легло на кето имаше 2 долни чершафа като единия от които трябваше да служи за горен.Телевизора беше от възможно най-малките и хващаше 4 канала 2 от които се повтаряха.Нямаше каде да си оставим дрехите освен в куфара.
Прозорците в стаята бяха мрисни и с паяжини.
Нямаше никаква възможност за отопление въпреки наличието на кломатик(неработещ)
Клчът за стаята ни беше стандартен (номер 1),които беше и за тоалетната и за стаята до нас.
Никаде няма изложен евакуационен план както и правилник за безопасност.
Столовете и масата на терасата бяха непочистени.
Нямахме възможност да използваме "басейна" с оправданието,че не било сезон.Както и не можеше да се използва дворовото пространство (почивка на открито като предлага веранда, беседка, барбекю и басейн ).
Достатъчно остарялата база принуди приятеля ми да стои затворен в "банята"(която в прочем беше мръсна )защото се повреди бравата и се наложи да се откърти лайсната за да не се откърти "така свещенната врата".
Топлата вода някаде остана по трабите защото ние не я осетохме,както и съседите защото вдигнаха скандал.
Тоалетната хартия е в минимални количества колкото да се каже ,че има.В общи линии 45лв за нощувка(САМО)безброи неприятности,лоши спомени,обрив за по-чуствителните,арогантно поведение и ужасното чувство,че си направил грешката да отидеш точно в този "хотел".
Заради такива ПСЕВДО хотели и"хора" като въпросния "управител" много от хората не зависимо дали българи или чужденци се отказват да посештават иначе така пресрасната ни страна.
Нещата трябва да се променят защото това не е нормално заради такива лапачи страната ни да има лошо име.

bobi2010.05.11 21:23
Уважаема госпожице Георгиева,

Мислех да отмина мнението ви във форума като предубедено,невярно и неграмотно но после реших,че е по добре да ви кажа някои неща,които леко ме учудват в поведе-
нието и анализа на случая и защитя онези потърпевши колеги от гилдията които са при-
върженици на правилото „ според брадата и бръснача”.

Първо хотелът не е приют за бедни,нито дом за душевно болни ,а търговски лицензи-
ран обект, осигуряващ нощувка срещу заплащане ,без значение дали е държавен или
частен в който клиентите пребивават при определени условия и изисквания определени от вътрешния ред създаден от управата или собственика съобразени със стандартите,
законите и спецификата на обекта. Заведенията за нощувка са много различни в зави-
симост от начина на придобиване и собственост от обема,архитектурата и комфорта
и това им е хубавото защото всеки клиент има възможност да избере най доброто за себе си в зависимост от условията и цената.Хотелиерската услуга не е състезание за
комфорт и лукс а законен поминък и място за релакс на хората по бизнес или почивка.
Процедурата по настаняването е стандартна ,запознаване със стаята и цената, и ако ви
удовлетворят се нанасяте ,регистрирате и плащате за уговорения период,както беше в случая.
Не ми стана ясно защо вместо да си почивате с приятеля си вие счупихте бравата,
заключихте го в тоалетната,изскубахте кабела на телевизора,заляхте спалнята,бельото,
матрака,възглавниците и мокета с червено вино,вандалствахте и вдигахте шум така ,че
да притеснявате и хората от горния етаж.(всичко това е заснето и документирано)
Вместо да сте доволни,че не ви санкционирах и потърсих отговорност за нанесени-
те щети седнахте да пишете поръчкови клишета във форума.
Сега аз на свой ред да ви попитам след като са толкова лоши условията защо не
останахте 1 вечер а 2 вечери. Не е ли абсурдно да искате отопление (при 21-22 градуса)
и да търсите да ползвате басейн,когато плащате само за нощувка,да казвате че всеки
апартамент бил хотел, че телевизора бил малък и хартията в тоалетната била малко
Госпожице Георгиева на вас някои работи може да са ви малко и ако варианта
„млада двойка” (за каквато се представяте) не ви удовлетворява пробвайте с вариант
„млада тройка” той може да ви удовлетвори повече и да станете по обективна и без
обриви. Разбирам,че на вашата генерация МОЛ- културата ви е изпила мозъците но това не може да бъде повод за самочувствие,а причина за тревога и безпомощност в
желанието да получавате повече от колкото давате то няма какво друго да се очаква
от деца на които майката е „чистачка „ на юг а бащата „слуга” на запад, колкото и да
ми е мъчно да го кажа.
Надявам се с това което ме принудихте да ви кажа да съм внесъл малко яснота,
обективност и ред в мислите ви и чрез вас да се обърна към екзалтираните ми колеги
и да ги предупредя , че не е далече момента в които такива пубритети ще идват в заве-
денията ни ще уринират на леглата ще натъпчат рулото с хартията в тоалетната и ще я
гипсират после ще ви хвърлят 20 лева като на просяк и на другия ден ще ви изпратят
„Господари на ефира” за интервю.Вярно е че времената са трудни, но вандализма,
селянията и простотията нямат място в хотелите ни.
А за професионалния ми рейтинг не се притеснявайте,ако бях от лапачите ,хотелът
ми нямаше да е 2 етажа а на 5, при условие че за 20 год. съм посрещнал клиенти от 60
държави.
В завършек искам да ви кажа,че азбуката на частното хотелиерство в Габрово не започва с буквата „А” а с буквата „Б”- Богомир Маринов – с загриженост БОБИ
bobi2010.05.13 11:24
отговор
Aleksandra Georgieva2010.05.13 11:45
отговор
KAMIKAFZR2010.05.13 17:03
отговор
Радост Йорданова
отседнал Октомври 2008 за 1 седмица семейно
2008.11.11
13:23
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Когато приятелите ми разбраха, че със семейството ми сме били в Габрово, веднага започнаха въпроси – ходихте ли в Дома на хумора, в етнографски музей Етъра, в кой хотел спахте...
На всички отговорих кратко – видяхме всички забележителности в Габрово (дори им показах снимки), а бяхме отседнали в хотел Корона в Етъра. Хотел Корона – освен от уникалният панорамен изглед и свежият планински въздух, съм очарована и от атмосферата, която създава персонала на хотела, в частност от управителя г-н Маринов, който направи всичко възможно, за да се забавляваме и чувстваме уютно, с перфектното си отношение към нас. А какво друго е необходимо на човек, за да релаксира? Може би охраняем паркинг, чудесна градина, басейн? Да, и това предлага хотел Корона. С две думи – истинския хотел. Уважаеми господа, благодарим Ви!

Павлина Христова
отседнал Септември 2008 за 4 седмици с приятели
2008.11.08
16:07
коментар
Kiril Kaprichev
отседнал Юни 2008
2008.08.19
17:42
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Ужас.Пълно безочие и некомпетентност. Моите уважения към собственика и неуважения към това което предлага. Това не е възможно да се нарече хотел по много обективни и субективни причини: обективни: оборудването на стаите неспазва елементарни изисквания за категоризация (две по две стаите ползват общи санитарни възли!!!!). За туристическа спалня пасва идеално. субективни: Просто цялата леглова база (4 стаи!!!) е овехтяла и амортизирана до н-та степен и недоставя на госта макар и минимално чувство на комфорт и уюут.

bobi2008.09.12 15:16
Уважаеми господине,сайта е за интелигентна оценка и отговорен коментар който отговаря на истината,а не за антирекламни клишета и комплексарски изцепки.Това обаче което сте написали е фундаменталното мислене на шепа хорица,които превърнаха един от най-красивите градове във фекална яма.С нетърпение очаквам някой друг биснесмен като г-н Капричев да даде оценка за моя хотел но преди това нека отвори тълковен речник на бук."Х" и уеб сайта на заведението за информация.
Aleksandra Georgieva2010.05.10 00:39
отговор

Други хотели в ГабровоЗабележителности в региона

Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.


rss    rss    rss    rss
RSS Абонамент

Bookmark and Share