хотел Шато Монтан ***, Троян

Рейтинг:  5 star rating  4.5 / 5 (23 вота)
 увеличи карта     още инфо    контакти
Забележителности в близост
Троянски манастир
Ловеч    6.5 км
Беклемето-Троян
Ловеч    12.2 км
Екопътека Видимско Пръскало
Ловеч    21.7 км
водопад Видимско пръскало
Ловеч    21.7 км
желая да следя тази тема за нови коментари
Stoyan Stoyanov (1)
отседнал Май 2017 за 1-3 дни семейно
2017.05.31
04:40
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Дадените по-долу оценки са показателни, че почти всичко е добро, даже много добро! Но!!!-както се казва, идеално няма: в случая слабото място се оказа басейнът(вътрешният)-прекалено хлориран! Хлорът, който никак не е безвреден, безмилостно удряше гърлото и очите! Хлорните изпарения бяха толкова силни, че се усещаха и в стаята(ст.213)- наложи се да я сменим, за което и благодарим! Явно, отговорното за подръжката на басейна лице не е достатъчно отговорно или компетентно - и в двата случая лошо, много лошо! Моля, коригирайте този пропуск и спазвайте необходимите изисквания - във ваш интерес е! Успех!(Не забравяйте, че все пак има и РЗИ!).
P.S.:А най-доброто, с което разполага хотелът е ПЕРСОНАЛЪТ - любезен, вежлив, възпитан,.....-БРАВО! А,да - и билярдът(безплатен)- макар и малка маса, това е много добре! Още едно браво!

miromiro (1)
отседнал Март 2015 за 3-5 дни с приятели
2015.03.24
09:02
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Стрaхотен хотел! Беше много хубaво, починaхме си пълноценно. Персонaлът си вършеше рaботaтa перфектно и беше много учтив и любезен. Чисто е нaвсякъде. Лятото предполaгaм е още по хубaво понеже имa и бaсейн. Препоръчвaм нa всички.

kostinya (4)
отседнал Август 2014 за 3-5 дни с приятели
2014.08.19
03:18
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Много хубав хотел с прекрасен персонал.Отседнахме с приятели за 4 дена и всички останахме много доволни.надявам се пак да се върнем тук...


Lazarrrrr (1)
отседнал Май 2014 за 1-3 дни по бизнес
2014.05.31
10:08
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

В хотела има дървеници, а това обезсмисля всички останали коментари. Нахапаха ни добре, но по-притеснителното е че може да съм си занесъл и в къщи. Дано да не съм. НЕ ХОДЕТЕ ТАМ!


Добре нахранена дървеница Една размазана и една живичка
hotel chateau2014.06.02 11:36
Г-н Лазар,
всички стаи в хотела са с прани мокети преди две седмици и всеки месец идва фирма за Дезинсекция, която обработва стаите и общите помещения! Въпросните насекоми може да са донесени от клиенти преспали в стаята преди Вас, тъй като не е имало оплаквания до сега от какъвто и да е вид насекоми.
Извинявайте за причиненото неудобство, ръководството на хотела е взело необходимите мерки!
veselina 79 (1)
отседнал Юли 2013 за 1-3 дни млада двойка
2013.07.28
23:02
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Невероятно място!Посетете го няма да съжалявате!Всяка една стотинка пръсната тук си заслужава.Няма нищо вярно в тъпите коментари написани и персонала и стаите са на ниво.Благодаря че ви има.

icakis (42)
отседнал Август 2012 за 1-3 дни семейно
2012.08.22
21:48
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Хотелчето предлага прекрасни условия за почивка, а персоналът бе изключително любезен. Като единствен недостатък бих отбелязъл липсата на достатъчно паркоместа.

francheska80 (1)
отседнал Февруари 2012 за 3-5 дни семейно
2012.02.20
11:55
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Току що се върнахме от 3 дневна ваканция. Направих резервация през сайт за колективно пазаруване и много пъти разглеждах сайта им. Мислех си-шато, изискано..
Хотелът наистина е сбутан между къщите и буквално си дишаме с прозорците им.Персоналът е приятен,добро обслужване. Но май дотук.
В коридорите и стаите има една леко доловима миризма на влага/ като в музей/.Стаите не бяха чисти като за категория"де лукс". На мокета имаше следа от залепена ютия, а чаршафите бяха под всякаква критика-захабени,различни калъфки и единия плик с около 10 см скъсан. Банята е чиста.
В ресторанта обслужването е добро. Вероятно защото бяхме с ваучери порциите са умалени. В менюто са посочени 250 г, а в листата за ваучер менюто-200 г.
Обобщено: Приятно място,но не 3* и на тази цена.

nkuneva (2)
отседнал Януари 2012 за 2 седмици с приятели
2012.01.30
14:27
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

ЧУДЕСНИ УСЛОВИЯ, ПРЕКРАСНО ОБСЛУЖВАНЕ И В ХОТЕЛА И В РЕСТОРАНТА! ИЗКАРАХМЕ ДНИТЕ ОБГРИЖЕНИ С ВНИМАНИЕ И КОРЕКТНОСТ! пРЕПОРЪЧВАМЕ ГО ГОРЕЩО НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ИСТИНСКАТА ПОЧИВКА В ПРИЯТНА АТМОСФЕРА!

sisi17072012.02.06 12:49
Изключително недоволна съм от хотела, по-точно от стаите! Ужасно силно тракане се чуваше през цялата нощ, след разговор с рецепцията те ми обяснеха че нямало от къде да идва този шум и така! Увериха ме че нямали други свободни стои където да ни преместят, но това беше лъжа, лично видях колко много свободни стаи имат! Изтормозихме се без сън 2 дни! Безкрайно съм недоволна и от ресторанта, след като знаеха че сме с ваучери, сервираха супер малки порции, на половина! Имахме гости дошли без ваучер и веднага се видя убииствената разлика!
Общо взето си развалихме почивката в този хотел! Съжаляма че не избрах друг!!! Просто съвета ми е изберете друг хотел в Троян за почивка, в този това е невъзможно!
kaminik (1)
отседнал Септември 2011 за 1-3 дни семейно
2011.09.06
10:19
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Хотелът е посетен за периода 05.09.2011 - 07.09.2011.
Местоположение:
в сайта е записано "централно" разположен.
На практика:
хотелът е заобиколен от къщи на два етажа /от вторият етаж наблюдават гостите на хотела, които са решили да ползват басеина/, училище и бюро за траурни услуги.
В хотелът няма асансьор и има доста сложна система от стълби която казва, че ако си в лоби бара /на ниво партер/ е необходимо да слезеш на -1 ниво за да отидеш до едни от стълбите които ще те отведат на ет.3.
Основен недостатък е миризмата. Силна воня се носи от каналът в банята. Не помога и постоянно включения вентилатор.При оплакване на рецепсията за тази миризма, дойде човек които сложи в канала някаква таблетка, но за съжаление нямаше ефект. Реакцията на служителите беше бърза, но за съжаление не реши проблема. Съмнявам се, че този проблем може да бъде решен, вероятно е конструктивен.
Ползваният пакет от моето семейство беше нощувка и закуска. Закуската е тип "шведска маса". Предлагаха се: твърдо сварени яйца, пържени яйца, нискокачествени варени кренвирши /от тези които остават усещане за тесто в устата/, пържени филии, мекици, баница с яйца и извара, плато с долнокачествена шунка и луканков салам, плато със сирене /добро сирене/ и кашкавал /не съм го пробвала защото когато опитах да си взема парче се оказа, че трябва да взема целият нарязан кашкавал, така се бяха залепили парчетата/. Кафе -шварц, чай и имаше кана с вода, кана с някакъв сок и кана с айран. В хотелът наистина има действаща безжична мрежа и персоналът е любезен и приветлив, но това са единствените положителни неща които мога да споделя.

Marinov (1)
отседнал Юни 2011 за 1-3 дни семейно
2011.08.02
18:46
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Със семейството бяхме гости хотела.Останахме изключително доволни от стаите и отношението на рецепция.Единия ден закуската беше на блок маса,изключителна без забележки.Цялото това впечатление,обаче беше развалено вечерта от сервитьорите в ресторанта.Разбирайки,че ползваме ваучер от Vipoferta.bg сервитьорката промърмори на колегата си"Честито".Не разбрахме какво означава това,макар че си направихме допълнително поръчка и си оставихме бакшиш,но така или иначе успяха да ни развалят настроението и впечатлението.

jt73 (1)
отседнал Май 2010 за 3-5 дни семейно
2010.05.11
16:37
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Посетихме хотела семейно за Гергьовден. Мога да подпрепя изцяло всички положителни мнения. Хотелът е категория ***, но реално категорията е поне за ****. Персоналът е отзивчив и комепететнет, готвача е страхотен. Единствената ни забележка /към ръководството на хотела/ е по отношение на певицата, която очевидно не е за там, но пък какво самочувствие само има... В заключение - препоръчах хотела на приятели и мислим отново през лятото да го посетим.

Ива Василева
отседнал Януари 2010 за 1-3 дни млада двойка
2010.02.04
12:56
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Здравейте,хотелът е уникален! Януари бяхме там за първи път. Комфорт и лукс,съчетани с перфектно обслужване от целия персонал. Очаровани сме от всичко! Храната в ресторанта беше невероятно вкусна, а за любителите на виното мисля че могат да задоволят и най-изтънчения вкус.По-мързеливите като насмогат да се възползват от закуска в леглото,която трябва да си изберете предната вечер.Благодаря на всички от хотела,затова че направиха престоя ни там незабравим и се надявам скоро да бъдем ваши гости отново.

Деница Вангелова
отседнал Ноември 2009 за 1-3 дни семейно
2009.11.18
15:12
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

На 13, 14 и 15 ноември бяхме гости на хотел Шато Монтан. Очаровани сме от обстановката, обслужването и храната в хотела! Вече го препоръчахме на много наши приятели. Ако се храните в ресторанта на хотела, задължително опитайте специалитета от еленско месо със сос от манатарки - изключително вкусно ястие! Специални благодарности на персонала! Успех!

Varshava (1)
отседнал Октомври 2009 за 1-3 дни семейно
2009.11.02
09:32
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Имахме резервация за 28,29,30 октомври в хотел "Шато монтан" гр. Троян Бях я направила по телефона на 27 октомври през деня и я потвърдих на администратора в хотела Милчо Диимитров вечерта /не съм сигурна за фамилията/
Огромна бе изненадата ми,когато на 28 10 2009 отказаха да ни настанят защото след нас резервация направили група сватбари и тъй като те ще заемат повече стаи , а ние само една, отказват нашето настаняване Отказът ни бе направен лично от Гергана - фронт офис мениджър на хотела, която дори ме обвини,че не съм си оставила телефона за да ми откажат по рано резервацията.Беше твърда като камък Нямаше извинение или изразено съжаление. А те дори не ми бяха поискали телефона
Така,че всички,които биха искали да посетят този хотел,нека първо да се уверят,че няма да бъдат изхвърлени,поради някоя комерсиална или друга причина
Хотелът сигурно е хубав. Харесал се е на доста хора.Собствениците са вложили явно много средства и желание, но лошата работа на част от персонала вреди.
Между другото,тъй като влязохме само във фоайето, ни направи впечатление спареният тежък въздух,за който е виновен отново обслужващият персонал

natica2009.11.13 18:34
Здравейте г-жо/це/ Славова,

Много съжалявам за преживяното от вас. Аз лично съм изключително изненадана от това отношение. Имах възможността да посетя хотела с предварителна резервация и останах изключително очарована както от условията в самия хотел, така и от целия персонал. Да ви призная честно не съм посещавала по-добро място! Споделила съм моите впечатления.

Относно предварителната резервация, това което ми направи впечатление е, че вие сте направили потвърждение по телефона. При мен бе поискано да заплатя капаро (50% от стойността), при което получих потвърждение по имейл, че резервацията ми е направена успешно. Ако в крайна сметка бе направено подобно плащане и вие съхраните вносната си бележка, хотелът няма как да откаже настаняване или поне се надявам те да не допуснат подобно нещо. Иначе в случая се получава нещо като устна договорка, която разбира се етично да спазят, но не е задължително за съжаление.
Мария Конярска
отседнал Септември 2009 за 3-5 дни семейно
2009.09.23
12:03
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Чудесен хотел, отлично обслужване и обстановка. Вкусна храна, любезен персонал и нормални цени.Всичко това определено надвиши очакванията ни. Браво, "Шато Монтан" - определено заслужавате звездите след името си, че дори и повече!

natica (19)
отседнал Август 2008 за 3-5 дни млада двойка
2009.03.29
14:20
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Присъединявам се към всички положителни коментари за този хотел!
Като се започне от персонала на рецепция до обслужващия персонал по стаите....всички бяха изключително любезни и внимателни, страшно отзивчиви.
Условията напълно отговарят на тези описани в страницата на хотела, дори на живо останах още по очарована....!
Поздравления за изтънчения вкус и добрата атмосфера. От моя страна имам една единствена препоръка - би било добре да има сушилник в баните, като се има предвид наличието на хубавия басейн!

Благодаря Ви за удобството и уюта,които усетих по време на престоя си във вашия хотел!

Павлина Узунова
отседнал Януари 2008 за 1-3 дни с приятели
2009.01.11
14:31
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Хотелът е страхотен, облужването е на ниво, закуската е много хубава и разнообразна, храната е невероятно вкусна, фитнесът е много добър, масажът /както приятелите ми казаха/ е отличен, стаите на живо са по-хубави от снимките в интернет!!!. Басейнът смятам да го проверя през лятото, защото е външен :-)
Благодаря на всички от хотела, които направиха престоя ни там страхотен!
Успешна 2009
Само нека да включат и 2009 за мненията в сайта, че се наложи да напиша, 4е сам идвала при вас 2008, а то си беще преди седмица :-)
Павлина

Деси Добрева
отседнал Декември 2008 за 1-3 дни с приятели
2008.12.30
12:49
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Ресторанта към хотела е може би най-добрия в града,приятна обстановка,прекрасно обслужване,но за съжеление музикалното озвучение е подигравка спрямо клиентите.Ако не си изгоните музиканта,ще си изгоите клиентите.

vili_monova (1)
отседнал Декември 2008
2008.12.08
09:47
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

На 6 декември посетихме ресторанта на хотела. Обстановката е много приятна! Имаме забележка по отношение сервирането на вино. Донесена ни беше отворена бутилка "Мавруд Асеновград" със съмнителен вкус. Сервитьорката ни каза, че е практика на ресторанта да се отварят бутлките предварително. Ше цитираме мнението на сомелиерът Виктор Леонов: "По етикет отварянето се извършва на друга маса на един, максимум два метра, но задължително пред очите на клиента, който трябва да е в течение с всичко случващо се."

hotel chateau2008.12.08 13:05
благодариме Ви за коментара, но както казва нашият клиент г-н Михаил Марковски, председател на българската асоциация на професионарните сомелиери , време е да се разделим с мнението , че червеното вино е за зимата, бялото - за лятото и да съобразим изборът на подходящата бутилка с храната и атмосферата. Във вашия случай обикновения мавруд на Асеновград не е най-добрата компания, за да се насладите на филето от бяла риба и пълнения шаран.Надяваме се "съмнителния" вкус да идва от тази комбинация , но клиента при нас има винаги право ! ще си вземем бележка и освен скъпите и по-старите вина ще отваряме пред клиента и другите.
goody (55)
отседнал Август 2008 за 3-5 дни млада двойка
2008.09.06
14:10
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Чудесен хотел. Условията за почивка са превъзходни. Усещането за лукс и комфорт беше неразделна част от престоя ни.

С приятелката ми бяхме приятно изненадани от непресторената дружелюбност на персонала и доброто обслужване. Управата на хотела определено заслужава поздравления за подбора и управлението на човешките ресурси.

За съжаление, имаше и изключения - т.нар. спасител почти не се задържаше край басейна, а когато това се случваше, то беше за да полафи и поиграе на волейбол с приятелчета дошли да поплуват.

Все пак, като цяло, хотелът е невероятен и определено превъзхожда тези по морските ни курорти, най-вече с доброто управление.


Шато Монтан - басейн Шато Монтан - стая
Красимир Истилянов
отседнал Август 2008 за 3-5 дни семейно
2008.08.15
14:23
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Много приятен хотел . Цялото семество бе много доволно. Оценките които съм дал са напълно заслужени .При добра възможност пак ще го посетим.

Росица Йорданова
отседнал Април 2008 за 1-3 дни с приятели
2008.05.10
17:41
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Хотелът е страхотен.Очаровани сме от обстановката и обслужването.Готвачът Николай е невероятен, а масажистката Боряна е вълшебница.Четиризвездни хотели бледнеят пред вас!!!
Роси и компания

hotel chateau (1)
отседнал Април 2008
2008.04.03
21:02

здравейте мила
благодарим ви за оценката и препоръката - ще се радваме да ни гостувате отново и да се уверите че предлагаме вече натурален сок на закуска - за нас е много важно мнението и препоръките на нашите гости и сме готови да ги приемем за по-добро качество на нашите услуги - затова имаме анкетни карти в стаите за оценка и препоръки но и форум като този също е ок

Borislav Komitov2008.11.01 20:03
Здравейте на целия персонал от Хотел Шато Монтан.
С мой колега искаме да посетим Троян,и се спрях на хотела тъй като хотела ни хареса в сайта,прочетох коментарите ,всичките са добри.Имаме желание да го посетим.Надяваме се да има свободни стаи в периода 12ти ноември-19ноември.
Ако желаете можете да пишете на майла ми.
Пожелавам ви лека работа и доскоро!
hotel chateau2008.11.03 21:23
моля , обръщайте се за резервации към рецепцията на хотел Шато Монтан по телефон 0670 68900 или чрез ел.поща . актуални предложения на уеб страницата на хотела
2008.03.07
22:12

Хотелът е прекрасен,направен с вкус!Персоналът е любезен,има дори пиколо,доволни сме,само имаме 1 ПРЕПОРЪКА-на фона на тази класа не върви за закуска да ти поднасят Степ-че,вместо натурален сок!


Други хотели в ТроянЗабележителности в региона

Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.


rss    rss    rss    rss
RSS Абонамент

Bookmark and Share