СПА Клуб Бор ****, Велинград

Рейтинг:  4 star rating  3.5 / 5 (45 вота)
 още инфо    контакти
желая да следя тази тема за нови коментари
l_petkova (2)
отседнал Март 2019 за 1-3 дни семейно
2019.03.12
05:45
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Препоръчвам на всички този страхотен хотел - на 2 мин. от центъра на Велинград, скътан в борова гора, с прекрасно аранжиран парк. Храната е превъзходна (поздравления за главния готвач), ресторантът е на европейско ниво, обслужването е безупречно и дискретно. Персоналът на рецепцията е изключително любезен, камериерките също, специални благодарности за служителите от охраната, които съдействаха на всички да намерят паркомясто. СПА центърът е удобен, разполага с всички необходими съоръжение, мин.вода в джакузито се сменя всеки ден.
Пожелавам на екипа на хотела за успее да задържи високото ниво на услугите, които предлага.

angea (1)
отседнал Февруари 2015 за 1-3 дни семейно
2015.02.14
14:55
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Много хубав хотел, чудесни условия за почивка. Любезен персонал, удобни стаи, мн. вкусна и разнообразна храна. Чудесно място за почивка, дори с малко дете. Единствената забележка е малко високите цени.

Sirona Hotels2015.03.13 07:58
Здравейте, angea,

Благодаря Ви за оценката към нас. Винаги се опитваме да предлагаме промоции, когато можем, ще се радваме да следите нашите преференциални оферти за най-добрите цени.

Поздрави: Боян
kanileve (1)
отседнал Февруари 2015 за 1-3 дни семейно
2015.02.11
11:28
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Много добри условия. Прекрасна храна. Отлична хигиена. Благодарности на дамата, която обслужва спа центъра - много е мила и внимателна! Препоръчвам този хотел!

Sirona Hotels2015.03.13 08:00
Здравейте, kanileve,

Благодаря Ви за мнението за нас, ще предам на колежката в СПА-центъра специално думите Ви.

Поздрави: Боян
vp_petrov (2)
отседнал Октомври 2014 за 1-3 дни по бизнес
2014.10.26
14:42
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

На 25.10.2014 г. пристигнах с група. Целта на пътуването бе бизнес семинар.
Доволен съм от обслужването на рецепция и ресторант.
Храната е на добро ниво, количеството е достатъчно за всички гости, достатъчно добре предложена е, вкусна е.
Като негативен коментар ще оставя единствено лошата поддръжка на сградата, по-специално в общите части (ресторант от части) и конферентна зала. Впечатлиха ме "капещи прозорци" които са на тавана.
Хигиената е на ниво, поведението на персонала отговаря на нормите за определената категоризация.
СПА Центъра според мен в този период не работеше с достатъчен капацитет.
Намален персонал - предвид броят на гостуващите. Парните бани са 2, но едната не е в експлоатация, а другата е традиционна - разчита се само на гореща вода. Без интерес, тя остава просто влажно помещение.
Оценката, която давам е: Добро

Sirona Hotels2015.03.13 08:02
Здравейте, vp_petrov,

Благодаря Ви за времето да ни пишете!

Ще направим преглед на нещата, които сте отбелязали, за да можем да предложим по-добри услуги на гостите ни.
Наистина, храната е една от най-силните ни страни в последните 18 месеца, с идването на новия Директор "Храни и напитки".

Поздрави: Боян
hekimov (1)
отседнал Декември 2013 за 1-3 дни с група
2013.12.17
20:35
коментар
Sirona Hotels2013.12.18 16:02
отговор
hekimov (1)
отседнал Декември 2013 за 1-3 дни с група
2013.12.17
20:24
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Бях само за една нощувка и повече няма да стъпя там. Забравих си личните принадлежности там и на другия ден ми изпратиха само джапанките, Не ми върнаха дори и сухия дезодорант,който беше ползван. Басейна им - мизерия , освен това водата е много студена и овен да настинете не знам какво СПА. Не Ви го препоръчвам.

Sirona Hotels2013.12.18 16:29
Здравейте, hekimov,

Благодаря Ви за времето, което сте отделили за нашия хотел!

Връщаме всички намерени при нас вещи, ако нещо все-още не Ви е върнато, моля, пишете на е-мейл адреса на хотела, като посочите дати на престоя и номер на помещение. Ако е намерена такава вещ при нас, ще я получите.

Температурата на водата на големия басейн е 30-31 градуса, а в джакузито - 36-37. Разбира се, това, дали е "топло" или "студено" е субективно възприятие и е нормално за различните хора това усещане да е различно.

С уважение: Боян Александров
ketlin (2)
отседнал Август 2012 за 1-3 дни семейно
2013.06.12
18:13
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Посетих хотела през август 2012 със семейството си. Наехме апартамент с една спалня. Обзавеждането не отговаряше в никакъв случай на 4*, кабелната телевизия не работеше добре и въпреки че се оплакахме, не беше оправена. В банята нямаше достатъчно тоалетни принадлежности.
Останах обаче възхитена от изобилието ястия на закуска и вечеря (предлагани на шведска маса), което ме изненада за българския стандарт (имам база за сравнение 5* хотел в Анталия, Турция). Вкусни и разнообразни храни, плодове, десерти - за това наистина заслужавате "Отличен". Дано успеете да запазите този стандарт.
За спа центъра: не предлагаше достатъчен избор от терапии за лице и тяло - козметиката, която се предлагаше, беше на една марка на високи цени. Затова и не се възползвах от техните услуги. База за сравнение: Спа центъра в хотел "Двореца".

Sirona Hotels2013.06.17 09:51
Здравейте, ketlin,

Благодаря Ви, че ни пишете мнението си за хотела.

Радвам се да Ви информирам, че освен досегашните линии козметика - професионална на Guinot и Thalgo, от два месеца работим и с отличните продукти на SQOOM. Всички наши терапии за лице и тяло са налични в сайта на хотела. Разбира се, предлагаме и продукти на "Българска роза" и се надяваме, че наличните продукти и тяхното качество наистина покриват нуждите на нашите гости.

Оборудването на помещенията ни отговарят на изискванията за съответната категория. Ако е имало нещо конкретно, което да липсва, бихме се радвали да ни информирате своевременно, за да го доставим.

Телевизията ни вече работи нормално, а от тази година имаме безжичен интернет в целия хотел, което още повече улеснява гостите ни откъм достъп до информация.

Радвам се, че Ви е харесала закуската ни и особено в сравнение с по-висока категория хотел. Ще предам информацията конкретно на главния готвач на хотела!

С уважение:
Боян Александров
Мениджър меркетинг и продажби
Milanowa (0)
отседнал Февруари 2013 за 3-5 дни семейно
2013.03.04
13:54
коментар
Sirona Hotels2013.03.11 12:20
отговор
Milanowa2013.03.12 14:44
отговор
mansanita (1)
отседнал Март 2012 за 1-3 дни семейно
2013.03.04
13:46
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Хотела определено не ми хареса и няма да го посетя пак. Цените са много високи и не отговарят на условията който предлага. В целия хотел парното е на режим, а много от климатиците не работят. Обзавеждането е старо и захабено, чистотата не е на ниво. В ресторанта има силна музика на живо (2 синтезатора и певица), която е неприятно силна. Не бих препоръчала този хотел на никой!!!

Sirona Hotels2013.03.11 12:13
Здравейте, mansanita,

Благодаря Ви, че споделяте мнението си за СПА Клуб Бор!

Ще се радвам да уточните каква цена сте заплатили и за каква услуга. Ако по някаква причина сте били таксувани над нашите промоции или другите ни цени, ще се радваме да Ви компенсираме.
Всички енергийни системи на хотела работят. Ако е имало някакъв временен проблем, бихме се радвали да предложим друго помещение.
Осигурили сме музика на живо, с идея да направим престоя на гостите ни по-приятен. Не зная каква е "силата", но това със сигурност е нещо, което може на място да се регулира, достатъчно е да се обърнете към сътрудниците на място. Ако пък няма музика, други гости не са доволни по тази причина.
Хигиенните норми се спазват стриктно от персонала, още повече че при нас работи и медицински център и в това отношение не правим компромиси с чистотата.
Разбира се, това са вашите лични възприятия. За да можем да предприемаме конкретни мерки, бих препоръчал на Вас и на всички наши гости да съобщават наблюденията си своевременно на Рецепция. Независимо от това, впечатленията Ви ще бъдат разгледани от Управителя на хотела и ще предприемем възможни мерки, за избягване на подобни впечатления в бъдеще.

С уважение:
Боян Александров
Мениджър маркетинг и продажби
julianamargules (1)
отседнал Октомври 2012 за 1-3 дни семейно
2012.10.07
15:42
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Хотела е на красиво място, обслужването е отлично, вкусни ястия и чист въздух! Препоръчван го и отново бих го посетила!

Sirona Hotels2012.10.08 10:28
Здравейте, julianamargules,

Благодаря Ви за свежите впечатления и пожелания! Това наистина са едни от най-ценните неща, които откриват гостите ни при нас!

С уважение: Боян Александров, Мениждър маркетинг и продажби
debeliqt bobscho 888 (1)
отседнал Януари 2012 за 3-5 дни с приятели
2012.03.12
23:03
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Уважаеми приятелчета.Не усещате ли че всичко положително което се казва за този хотел е нагласеноСигурно има и нещо хубаво,но аз не го усетих в три дневния ми престой тук.Няма и спомен от това което беше в първите пет,шест месеца когато пуснаха този хотел.Тогава имаше шум от продъжаващите ремонти,не винаги в стаите беше топло,но се усещаше мотивацията и желанието на персонала да работи.Спа центъра беше невероятен,а храната изумителна.Аз нямам обяснение за срива в този иначе хубав хотел,но чвно причината е в ръководството.Ако всичко това не става с благословията на собствениците,то нека те се замислят не е ли време за промени.А иначе е нормално менаджера на хотела да говори хубави работи за него,Но той едва ли е бил на работа в началото,иначе би се изчервил от думите си'

Sirona Hotels2012.03.19 10:15
Здравейте, debeliqt bobscho 888,

Благодаря Ви, че отделихте от времето си, за да ни разкажете впечатленията си!

Именно по такъв начин можем да обърнем внимание на нашата работа, ако имаме пропуски в обслужването.

Тъй като впечтлението Ви от престоя при нас е по-общо ("срив"), то ми е трудно да коментирам или - още повече - да предприемем мерки за подобряване на обслужването.

Ето защо, ако имате желание, можете да ни изпратите конкретни препоръки на marketing(at)sirona-bg.com или да се чуем по телефона на 02 480 10 41. Още повече че, както пишете, сте посетили хотела и при отварянето му, и наскоро и сигурно имате добра база за сравнение.

Предварително Ви благодаря!

С уважение:
Боян Александров
Мениджър маркетинг и продажби

sturcho (2)
отседнал Август 2011 за 3-5 дни семейно
2011.10.21
15:20
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Станно, пъвия ми порестой в хотела беше на една цена, а втория на доста по-висока. / със 110 лв. по-вече /. Незнам това да ли е проблем на хотела или на организаторите, но такава разлика е неприемлива. Другото странно нещо - как очакват, хората които отговарят на телефона незнам кои са, двама възрастни и две деца да спят в много малка двойна стая?!?!? Повече няма да отида там - лично мнение.

Sirona Hotels2012.02.09 09:54
Здравейте, sturcho,

Благодаря Ви за изпратеното мнение. Не зная коя с коя цена сравнявате и за какъв престой или тип помещение. Цените на хотела са еднакви през цялата година, с изключение на националните празници, когато има специални пакети. Понякога имаме и промоции, това е нормално за всеки хотел.
Двама възрастни и две в двойна стая не настаняваме, тъй като няма толкова легла. Това е възможно в апартаментите на хотела или в 2 съседни стаи.
Във всички случаи ако има някакъв дискомфорт, бихме се радвали да се обръщате към Рецепция за съдействие.

С уважение:
Боян Александров
Мениджър маркетинг и продажби
sturcho2012.02.14 15:07
Г-н Александров,
Хубаво е, когато твърдите нещо да сте запознат по-детайлно със случая. Няма да си пиша името, защото е възможно някой криво разбран мениджър да направи проблем на момичетата на рецепцията, ако те са ми направили някакъв реверанс. И двата пъти бях, или се опитах да бъда, с ваучери от vipoferta. Едното ми дете е на 1.4 г., а другото на 4.5г. и моля ви не ми казвайте, че не сме били в една стая.

П.П. Не се хабете на ми отговаряте. Оттеглих препоръките си от вашия хотел и с моите познати ходим вече на друг хотел във Велинград.

Приятен ден
Sirona Hotels2012.10.08 10:37
Здравейте, sturcho,

По принцип деца до 2 г. се водят "бебета", а не "деца" и спят в кошарки, като се настаняват напълно безплатно. Но размерът на стая за 2 възрастни, допълнително легло за дете и кошарка за бебе наистина не е голям. Ето защо имаме няколко вида помещения - луксозни стаи, мансардни стаи, студиа и апартаменти. Обикновено промоционалните ваучери са за стандартни стаи, където, както вече споменах, такова настаняване ще е тясно. Предоставяйки промоционални ваучери сме се опитали да покажем на повече хора възможностите на хотела. Но настанявания с деца са неподходящи за такъв тип помещения, именно затова тези ваучери са валидни за 2 възрастни.

С уважение:
jazz29 (1)
отседнал Юли 2011 за 1-3 дни семейно
2011.07.28
12:33
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Днес 28.7.11 се върнах от този хотел и искам да ви кажа че е много приятно място със сигурност ще го посетим пак. Тези отрицателни коментари са пълна глупост ,човек трябва да е толкова , ама толкова притенциозен че да каже нещо подобнно за хотел който е перфектен ,затова не издребнявайте и не говорете глупости който щяха да ме откажат да отида там преди 3 дни ,добре че не ви се вързах. Хотела има две незначителни забележки :кабелната телевизия в стаята имаше само 10канала ,и втората е че мокета в стаята е малко позахабен иначе чистотата е перфектна ходете и се кефете на спа-центъра фантастичен е !!!!

Sirona Hotels2012.02.09 09:58
Здравейте, jazz29,

Благодаря Ви за оценката за хотела!

Наистина имахме известни проблеми с доставката на телевизия през миналата година. Това вече е отстранено. Иначе общото обзавеждане на хотела се реновира според вътрешния ни план за реновации в подходящи моменти, за да не пречим на престоя на гостите ни.

С уважение:
Боян Александров
Мениджър маркетинг и продажби
ivanad (0)
отседнал Май 2011 за 1-3 дни млада двойка
2011.06.11
15:25
коментар
elitsa (0)
отседнал Март 2011 за 1-3 дни семейно
2011.04.22
14:58
коментар
robi (0)
отседнал Януари 2008 за > 4 седмици сам турист
2011.04.20
11:09
коментар
rodosto (0)
отседнал Март 2011 за 1-3 дни семейно
2011.04.20
09:45
коментар
bubuhu (0)
отседнал Януари 2008 за 1-3 дни сам турист
2011.04.08
21:57
коментар
radko (0)
отседнал Март 2011 за 3-5 дни семейно
2011.03.22
09:05
коментар
spaclubbor2011.03.28 14:53
отговор
sindarela (1)
отседнал Март 2011 за 3-5 дни семейно
2011.03.09
15:59
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Няколко пъти сме посещавали Спа Клуб БОР и определено сме били доволни от пребиваванията ни, както и сега през мартенските празници. Отлична храна,топло, жива музика в заведенията, спокойствие и тишина и прекрасна панорама.Добро СПА. Проблемът е в това, че се получава голямо ступване на хора в определени часове на басейна. Но искам да добавя,че в хотела има билярдна маса, интернет клуб и детски кът, а лятото има тенис на маса на открито. А за първи път попадам на място, където ми предложиха медецински безплатен преглед от доктор.

plovdiv (1)
отседнал Март 2011 за 3-5 дни семейно
2011.03.07
22:53
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Много сме доволни от обслужването и любезното отношение на персонала в хотела.Празничният пакет за 3-ти март беше подбран много добре - хубаво меню и перфектна организация.Препоръка към хотела е да се помисли за повече развлечения като билярд,боулинг,тенис на маса в сградата за зимния сезон.Хората идват тук на почивка все пак.

zoiaradeva (1)
отседнал Ноември 2010 за 1-3 дни по бизнес
2010.12.28
20:16
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

От 19 до 21 ноември 2010г.бях гостенка на това злополучно хотелче.Още със самото пристигане около 21.30 и 22.30ч. у мен започна да се формира едно негативно чувство към хотела.Посрещна ни един младеж от който научихме,че местата за паркиране са ограничени,но ако се постараем тоест си платим щял да ни осигури едно добро място до входа на хотела.От там установихме , че и пиколо няма ,а хотелът е 4 звезди и трябваше да си носим багажа сами.Единствените усмихнати и приветливи личности в хотела през целият ни престои,бяха момичетата на рецепция.Останалият персонал беше намръщен и неприветлив и имах чувството ,че всики момент ще ни скочат на бой ,като почнете от сервитьорите и свършите с охраната на хотела.Стаите вярно бяха чисти и подредени,но самото им обзовеждане и обзавеждането на целият хотел седеше някак си овехтяло и не на място.Обслужването по баровете и ресторантите не беше кой знае какво,да кажем зле.Единствено ми хареса панорамният бар на хотела откъдето се открива прекрасна гледка към околните планини.Спа центарът не се отличава кой знае с какво.Басейнът и джакузито в уелнес зоната бяха учудващо мръсни и не си позволих да ги ползвам.В общи линии престоят ни беше трагичен и дори трагикокомичен.Оценката ми за хотела е твърда двойка по отношение но обслужването и тройка за останалото.Не бих го препоръчала на никой.

lyli (1)
отседнал Октомври 2010 за 1-3 дни семейно
2010.10.27
22:49
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Хотелът е много добър като разположение и настаняване и сме чести посетители, но с всяко ходене ни прави впечатление че е доста занемарен, особено като хигиена. Имам предвид санитарните помещения с тоалетните и душ кабините при басейна, които са в ужасно състояние и миришат на градска тоалетна. Не съм забелязала да се почистват периодично както е реда за такива места. Като влезеш да вземеш душ и кабината се препълва с вода поради вечно запушените сифони, автоматите за течния сапун са запушени, а в ъглите има натрупана мазна мръсотия, истинска гадост.Не виждам какво пречи да се влиза и да се чисти с препарати поне веднъж дневно, а персонал има много и разни госпожи с униформи се движат напред-назад като балерини, но никоя не чисти. Същото е и в помещенията с парната баня където мирише на влага и мухъл поради същите причини. Това прави лошо впечатление и разваля удоволствието от спа-почивката.Непростимо е такава база да се изостави без контрол и хигиена да се руши с времето без да се поддържа!

ibuhov (1)
отседнал Септември 2010 за 1-3 дни по бизнес
2010.10.20
22:08
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

На 3 септември фирмата в която работя организира събиране на колегите от цялата страна с цел презентации. Моето лично мнение за хотела е, че е едно прекрасно място както за бизнес посещения, така и за частни. Много ми хареса обслужването и персонала. Стаята в която бях беше на ниво, което някои други 4-звездни хотели във Велинград могат само да завиждат. Ястията които ни сервираха по време на вечерята бяха добри. А като съотношение на цена/качество - определено 5!
С удоволствие бих бил техен клиент отново.
А, и най важното – БЕЗПЛАТЕН ИНТЕРНЕТ!!! Явно господата хотелиери вече влизат в 21 век

uristite (1)
отседнал Август 2010 за 1 седмица млада двойка
2010.08.20
15:09
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Здравейте! Ние също искаме да споделим личните си впечетления от Спа Клуб БОР. Хотелът се намира на много приятно и спокойно място – в непосредствена близост както до гората, така и до центъра на града. Стаята , в която бяхме отседнали, беше не много голяма, но уютна и добре поддържана от камериерките. Храната в ресторанта беше разнообразна и вкусна, а персоналът там – много учтив. Такива бяха както служителите на спа центъра, така и момчетата на басейна. Като заговорихме за басейна трябва да се отбележи, че наличните шезлонги бяха по-малко от броя на почиващите и първите няколко дни се наложи да ставаме в 7 сутринта, за да си запазим шезлонг, мятайки по една кърпа върху него. Това обаче не помрачи положителните ни впечетления от хотела и обслужването. За съжаление при напускането му се сблъскахме с една изключително неприветлива и нелюбезна рецепционистка. Същата не само не ни поздрави, но и поиска отново да заплатим сумата по резервацията, която по оферта бяхме длъжни да заплатим не по-рано от 5 дни преди пристигането ни в хотела. За щастие бяхме запазили платежния документ за превеждане на дължимата сума, но въпреки това се наложи да изчакаме известно време докато тя установи, че действително е преведена. Липсата на професионално отношение към клиента, а и на елементарно човешко възпитание у нея, се прояви и в това, че тя нито се извини за допуснатата грешка, нито пък благоволи да ни изпрати подобаващо – просто се обърна към други клиенти на хотела, без да ни каже и едно “Довиждане”.
За пореден път се убедихме , че слабато звено на голяма част от българските хотели, включително и на Спа Клуб БОР е рецепцията, където е първият и последният досег на клиентите с хотела.
Въпреки всичко препоръчваме този хотел на всеки, който желае една спокойна и качествена почивка.

Venera (1)
отседнал Април 2010 за 1-3 дни семейно
2010.04.21
10:19
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Хотелът има невероятно спа.Масажистите са отлично подготвени и определено са професионалисти.Но по важно е отношението,което демонстрират - не се натрапват,много са любезни и удоволствието с тях е пълно.
Ако приоритет в почивката Ви са спа процедурите,категорично препоръчвам Бор...
Успех на целия персонал...

Ивена Петрова
отседнал Януари 2009 за 3-5 дни семейно
2010.03.18
21:39
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Не преставам да се чудя дали всички тези негативни коментари са резултат на действителните разочарования на посетители или комбинацията от икономическата криза и конкурентната среда в новия балнео курорт Велинград, вадеща на бял свят всички апсекти на черната рекламна кампания... Честно казано това едва ли е важно, още повече изказвам искрените си извинения на потърпевшите ако има такива. Факт е че вече за трети път престоят ми в този хотел е прекрасен – райско кътче, сносно обслужване, чудесна храна и божествени процедури с истинска минерална вода. Самата аз съм била няколко пъти на почивка в прехвалената балнео - перла Карлови Вари – та там има само два извора. Пръскала – както им казват местните. А ефекта от процедури с тяхната радонова вода няма нищо общо от този с водата в Спа клуб Бор. Разбира се и специални благодарности на масажистите – истински подготвени и медицицински адекватни млади хора! Бидейки медицинско лице високо оценявам полагащият ми се безплатен преглед преди процедурите – д-р Станчев, блестящ физиотерапевт ми обърна внимание, заедно с него определихме какви процедури биха били удачни за възрастта и обективното ми здравно състояние. От разговора с него стана ясно че в техния медицински център е възможно да ми се издаде т.нар. електронен здравен картон (или нещо от този род) където да вписват резултатите от всеки преглед и по този начин следят здравното ми състояние... Елементарно, и в същото време толкова ефективно.... Хотелът е чист и тих. Повтарям тих. За разлика от всички други хотели в града. А аз съм била в повечето от тях! И смятам че не е допустимо в такъв хотел да има врява – в крайна сметка никой не е дошъл за това! Храната в ресторанта е вкусна с изключение на шведската маса – там наистина нещата издишат. Но освен този проблем съветвам всеки, отишъл там да опита броколите с мед и френски сирена – наистина изискано и прекрасно приготвено ястие, празник за небцето
Определено това е моят хотел – скрит в боровата гора, добро обслужване, добра храна, наличие на медицински персонал и страхотно спа!

redapple (2)
отседнал Ноември 2009 за 1-3 дни с приятели
2009.12.24
14:41
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Изчетох всичко...
Понеже доста добре познавам хотела, ще ви кажа какво се случва (пък който иска да се съобрази):

Спа клуб Бор е апарт-хотел, т.е. стаите и апартаментите са собственост на различни лица.
Всеки от тях е решил дали да обзаведе имота си по модела на останалите, или да внесе собствения си стил.
Така са се получили масово добре обзаведени и функционални апартаменти и стаи и тук-таме не толкова добре направени.
Това, например, с тоалетката, не го бях виждала, но съм била в апартамент до стълбището (във всеки хотел там и до асансьора или ресторанта е най-шумно), в който не ми хареса мебелировката - беше вехта и паянтова. Собственикът на апартамента е с мизерно мислене, явно.
Следващият път поисках да ни настанят отново в добре познатите ни хубави апартаменти и всичко беше отлично!
Кухнята винаги е била нещо, на което много се държи в хотела. За кратко нямаха късмет с един готвач, който бързо си замина, но както се вижда е успял да разочарова доста хора.
Отдавна са взели мерки за достатъчно често почистване на джакузито, а басейнът е 18 метра и с 30 градуса температура, което дори за моята зиморничава натура е отлично!
Спа-то на хотела е най-доброто, в което съм била - като атмосфера, музика и майсторлък на масажистите.

Била съм в спа клуб Бор 6 или 7 пъти.

Ако не искате да разчитате на случайността, сами и си изберете стаята/апартамента и се наслаждавайте на качествената почивка

Много съжалявам
отседнал Декември 2009 за 1-3 дни млада двойка
2009.12.14
15:37
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Вчера се върнах от уикенд в Спа Клуб Бор - отидох да отпразнувам там рождения си ден. Бях чел преди това по разни форуми доста отрицателни мнения, но наред с тях - и доста положителни, като и двата вида бяха доста крайни. Понеже познаваме родния "манталитет" да се оплюва тотално всичко, което не ни харесва и съответно - да се издига до небесата всичко, което ни харесва, приех мислено, че истината е някъде по средата и реших да отида там с приятелка.
Сега вече от личен опит мога да кажа, че за съжаление реалността се приближава доста повече към негативните коментари тук, отколкото към позитивните....
Пристигнахме в петък, в късния следобед - приятно посрещане, доста учтиви на рецепцията, веднага ни настаниха, пиколото ни отнесе багажа до стаята (апартамент, ако трябва да сме точни), влязохме, човекът ни остави и....и май дотук бяха положителните неща...
Поогледахме се - доста странно и нефункционлано разпределение на въпросния апартамент. Холът - по същество дълъг коридор с поставена секцийка за телевизор, диван с масичка срещу нея и кресла от двете "тесни" страни. В другия край на стаята - пак шкаф, чекмеджета и мини-барът (зареден доста мижаво, но честно казано не съм имал и намерение да го ползвам). По въпросните масички и секцийки няма абсолютно нищо (освен LCD телевизорче с размерите на компютърен монитор), едниственото нещо в стаята са 2 чаши (различни при това). Спалнята - спалня като спалня, двойно легло и гардероб, в него бяха халатите, допълнителни възглавници и одеала. И в двете стаи обаче обзавеждането е определено вехто - стари, дървени шкафове с врати, затварящи се с добре познатото "хлоп" от мебелите, правени преди 10-ти. Телевизорчето, както казахме - мъничко, но то за 15-те програми, които имаше е абсолютно без значение какъв телевизор ще сложиш (само ще кажа, че музикалните канали се изчерпват с чешка ВИВА и някаква братска славянска 4FUN TV, които изобилстват с "национална продукция", т.е. не стават за нищо - другите няма да ги коментирам). Бързо ни направи впечатление, че не е особено топло, пуснахме "парното" (климатикът е само в холчето и дистанционно за него не ни се полагаше), което се позатопли, но както установихме по-късно, всъщност се управлява централно и хората се стараят някой да не прегрее (аз лично не се впечатлявам от хладно време и ми беше ОК, но приятелката ми определено имаше проблеми с температурата). И ако в стаите все пак става прилично, то същото не може да се каже за коридорите, в които температурата не надвишава 23 градуса (а все пак това е Спа хотел и се предполага, че хората ще ходят насам-натам по халати...).
Отидохме на басейн, където срещу карта, която получаваш с ключа за стаята, ти се полага допълнителна кърпа. На басейна не намерихме на кого да дадем въпросните картончета, така че се самообслужихме с по една кърпа (след около 40 мин. юнакът се появи и тогава ме дадохме заветните картички) и се настанихме - петък около 6 часа нямаше почти никакви хора, може би да са били 2ма-3ма. Веднага усетихме (особено приятелката ми), че около басейна не е особено топличко - твърдя, че не е повече от 22-23 градуса. На "таблото" (леко прикрито зад един шезлонг) гордо пишеше, че въздухът е с температура 28 градуса - категорично невярно. Опитахме басейна - според таблото 30 градуса. Тридесет може би не беше, но беше поне 28. Самият басейн е ок, но студът на въздухът ми направи впечатление дори на мен при всяко по-сериозно излизане от водата! "Джакузито" е топло, наистина топло - 36 градуса според таблото, и определено са толкова - което още повече изкарва на показ студения въздух! Постояхме там и решихме да опитаме парната баня. След кратка разходка по нови студени коридори стигнахме и до нея. С учудване установихме, че побира всичко на всичко 4-ма души, ако не са много големи! До въпросната парна баня има по-голямо помещение с умивалници със студена вода и същите керамични пейки, плюс лежанка за хамаммасаж....което обаче е студено и както ни обясниха "било само да се наплискаш със студена вода" - все си мисля, че идеята му не е точно такава, но не претендирам да разбирам, поради което приех обяснението. Следва разхозка обратно по студените коридори до басейна. Няма да продължавам все така подробно, защото краят му не се вижда, но в общи линии това е ситуацията - басейнът и джакузито са ок (включително откъм чистота, както забелязахме и на следващия ден, противно на описваното в някои коментари тук за "плуващи" неща и други такива - беше много чисто, навсякъде в хотела при това), но студеният въздух около тях прави нещата доста некомфортни.
Същите впечатления имахме от басейна и на следващия ден, когато обаче се добави и фактът, че всичко беше пълно с хора (разбирайте - имаше 20-30 души, защото около басейна повече не се побират), съответно за парната баня имаше "опашка", джакузито беше пълно и т.н.
Закуската в хотела е отвратителна - отидохме към 8:30 (а е от 7:30 до 10) - много скромно откъм разнообразие и много зле откъм качество! Плодове и зеленчуци, очевидно рязани за 7:30 и съответно - засъхнали и завехнали (не видяхме да изнесат нещо), яйца и топли колбаси - отново засъхнали, спаружени и отвратителни на вкус, изсъхнали и безвкусни сирена - изобщо зле, откровено зле! Атракция в ресторанта е почистването на масите с прахосмукачка, докато останалите гости се хранят.
Интересна е също "новооборудваната билярдна зала" - състои се от малко помещение с маса за билярд (нея не я коментирам, че е смешно), в което освен липсата на топлина (май става тенденция) бяха складирани и някакви шезлонги....
Изобщо, като цяло впечатленията ми са твърде негативни - персоналът е неопитен (макар и да се опитват да бъдат любезни), има страшно много недомислени неща, храната е откровено казано ЛОША, спа-центърът е студен (както и целия хотел) и лошо разпределен. Честно казано, разочаровани от цялостното положение, не се престрашихме да опитаме другите спа-услуги - масажи и терапии - те може и да струват. В заключение няма как това нещо да е с претенциите за "Спа хотел на 2008-ма", нито пък за 4 звезди. С чиста съвест мога да Ви препоръчам да НЕ ХОДИТЕ там - аз лично няма да повторя....

atanas cholakov
отседнал Август 2009 за 1 седмица семейно
2009.11.28
00:03
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

хотела ми хареса много не знам защо казвате че обслужването е лошо аз бяь много доволен. сяка сутрин чистат и закуската е много вкусна

потребител
отседнал Май 2009 за 1-3 дни семейно
2009.05.04
11:54
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Категорично не съм съгласен с негативните коментари. Дори ми се струва, че това е дирижирана кампания от конкуренти, защото почти нищо от казаното не отговаря на действителността. Ходя в този хотел от откриването му, може би вече за пети или шести път. Хотелът е 1:1 с петзвездните хотели на Велинград (в които между впрочем също съм отсядал), а е четиризвезден. Верно е , че почивката във Велинград не е по джоба на повечето българи, но курортът все повече се превръща в елитен.
Момичетата на рецепцията са учтиви и приветливи без никаква фамилиарност. Камериерките са незабележими, няма го подвикването от единия край на коридора до другия, а ако случайно ги засечеш по коридора застават до стената , поздравяват и тръгват чак след като ги отминеш.Има охрана , която не се натрапва но ти дава сигурност. Интериорът в стаите е абсолютно нормален и напълно отговаря на този клас хотели. Съмнявам се, че тези , които критикарстват са походили по света , но ако отидат в четиризвезден хотел в Лондон или Париж ще си изповръщат червата.
Спа центърът обаче надминава категорията на хотела. Тази пролет бях в спа отделите на два брилянтни хотела- Софител в Мюнхен и Гранд Бретан в Атина (450-600 евро на нощ), и в двата басейна може да те хване клаустрофобия от теснотията и нито грам повече лукс, а цената за половин ден за негости на хотелите беше 200 евро. А температурата на водата в така наречения от пишещ колега "студен" на Бор при последния ми престой беше 30 градуса.
Ресторантът на Бор е чудесен. Нали знаете колко трябва да се бръкнете за вечеря в софийски ресторант с бяла покривка и такова обслужване ( нямам предвид пицариите и бирариите).Листата с вината е перфектна, препоръчвам червено Метафор на вила Любимец- копаж от четири сорта.
За локализацията на хотела и панорамата, която се разкрива от всяка стая, а не само от панорамната сладкарница няма да се спирам, защото това го признават и критикуващите.Колкото до липсата на пианист зад пианото съмнявам се и че има в целия Велинград. Пианисти има само в някои петзвездни хотели у нас (със сигурност в България съм виждал само в топ сезон във Виктория палас Слънчев бряг).
Никой не е перфектен, но все пак бъдете по- обективни в критиките и посетете за сравнение и други хотели и във Велинград и в страната и тогава направете сравнение.
А защо има предимно отрицателни становища? Много просто в България пишат само недоволните, а тези на които им харесва го споделят само устно пред приятели. Факт е, че в Бор се срещаме вече често познати от предишни престои.

красимир кацаров
отседнал Февруари 2009 за 1-3 дни с приятели
2009.03.04
11:16
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Изключително съм разочарован от хотела, а и се радвам,че не съм единствен, защото четох форума.Лошо обслужване,надути цени,никакви четири звезди-то две са му много,оскъдна вечеря със съмнителни вкусони качества в задушна механа от която получаваш клаустрофобия.Заклевам Ви не ходете там!

Силвия Йосифова
отседнал Януари 2009 за 3-5 дни семейно
2009.02.13
14:55
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Тази седмица решихме да отседнем в х.Бор - Велинград. Хотелът наистина е с хубаво местоположение , но си остава само с това. Направихме резервация за двойна стая-лукс, Online. Този начин за резервация привлича с примамлива оферта: 5% отстъпка, промоционални пакети и т.н. От хотела ни се обадиха за да потвърдим. При пристигането в хотела ни направи впечатление елементарното и непрофесионално отношение на служителките от рецепция. Когато се настанихме в стаята, установихме, че са ни дали не двойна-лукс а апартамент. Уведомихме рецепцията за грешката, която са направили а те ни отговориха, че няма проблем, щяло да бъде като промоция. Определено не ни беше необходим апартамент за 2-ма човека, но се настанихме. Апартаментът въобще не отговаря на нашите представи за 4зв. В спалнята и хола няма тоалетка, нито огледало, а при тези в банята и коридора няма контакти. Така че можете да си представите неудобството ако ползвате маша или други уреди за прическата си. Парно пускаха само вечер след 18ч., и можете да си представите как се чувствате след сауна и масаж в студената стая.Басеина студен, джакузито мръсно. В момента в който отворите прозореца забравяте за доброто местоположение на хотела. Брумченето на тежкотоварните машини от близкият строеж напомнян за шума в София.Закуската на шведска маса наистина не беше кой знае какво, но за нас това не е от голямо значение. Да му мислят , любителите на добрата и обилна кухня. Всъщност единственото нещо , което ми хареса в хотела, това е СПА центъра и отношението на персонала там. Това беше единственото, заради което имахме намерение да посетим отново х. Бор. Но уви, голямото разочарование дойде , когато трябваше да уредим сметките. Служителките на рецепция ни казаха, че такава била практиката да настаняват вместо двойна-лукс, в апартамент. Хубаво но цената се различава с 15лв на нощувка, така че бяхме принудени да си платим сметката за целия престой на цени които те определиха в момента. Представям си ако бяха решили така "промоционално" да ни настанят в президентски апартамент, например. Най неприятното беше, че когато се обадиха на колежките си, присъствали на настаняването, те им били казали, че такова обещание като промоция от тяхна страна не е имало. Освен това се оказа , че сме ползвали 1 минерална вода от минибара, което въобще не беше вярно. Но за това ние сме си виновни, защото не проверихме минибара при пристигането ни. Проблема не е във едната вода или 50-60лв повече. За мен проблема беше, че едни елементарни момиченца успяха да ме накарат да се почувствам унизена и оскърбена, след като бях отишла да почивам. И да си платя за това удоволствие.В крайна сметка цялата тази случка заличи всичко останало, дори и съвсем малко хубаво от престоя ни. Следващите пъти, когато отида във Велинград, ще отседна отново в х.Олимп и х.Велинград. Явно човек не трябва много да експериментира със малкото си свободно време и спокойствието си. Помислете си добре преди да си направите резервация за х.Бор

Стойчев Стойчев
отседнал Януари 2009 за 1-3 дни семейно
2009.01.20
01:44
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Здравейте! С жена ми бяхме в този хотел на 14-15.01, избрахме го от нета. Взехме ВИП апарт. с джакузи. Като обстановка- супер, но в началото нещо не работеха нито радиаторите, нито климатика. По-късно нещата потръгнаха. Относно храната в механата- бедно меню и... зле, на закуска не сме ходили. Отношението на персонала бе перфектно, басейна за жена ми бе хладен,но джакузито- топло и наистина имаше "неща". Спа процедурите, според жена ми, са фантастични. Може би, защото нямаше много хора, но страшно ни хареса като цяло. Определено пак ще отидем лятото.

Людмила Любомирова
отседнал Декември 2008 за 1-3 дни семейно
2008.12.08
14:26
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Студен басейн, мръсно джакузи!!! Това ми беше първото впечатление.Доколкото разбрах, джакузито го чистят всяка сутрин и сменят водата, но цял ден след това си е с тази вода.Значи или трябва рано сутрин да влезнеш или после да влизаш в мърсотията, а става доста мръсно. Кухнята и в ресторанта и в механата е под всякаква критика.Бедно меню и лош готвач.Иначе хотела е голям и хубав, но за 1 год.доста е западнал.Детския кът е една стая с един телевизор и два плика с играчки(изпочупени конструктори и проскубани кукли.А забравих и двата асансьора не работеха, докато бяхме там. Като цяло, мога да кажа само, че този хотел не си заслужава нито звездите, нито пък парите, защото не е от евтините !!!

Тодор Андреев
отседнал Януари 2008 за 3-5 дни семейно
2008.12.06
12:20
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Не ходете никога в хотел " Бор" във Велинград. Пълна трагедия! Страхотен хотел, като обстановка, местоположение, но трагично обслужване, басейна е студен и мръсен, лъжат в сметките с процедурите, няма кърпи на басейна, "защото била развалена сушилнята" и никога не сядайте да се храните в ресторанта и най- вече в механата ако не сте мазохист!

ivanestio (3)
отседнал Ноември 2008 за 1-3 дни млада двойка
2008.11.23
19:35
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Здравейте!
Преди два часа се прибрахме с моята приятелка от почивка в СПА Клуб Бор,Велинград.Избрахме го измежду много други заради хубавите снимки и доброто му представяне в интернет и поради простата причина,че в другите посещавани от нас нямаше места.Тръгнахме настроени като за една невероятна почивка и въпреки неслуките по пътя (като задръстването по магистрала "Тракия" заради хората несъобразили пътната обстановка и натрупалия се сняг ,тръгнали с летни гуми ,натрупалите се камиони,които незнайно защо караха във всички пътни ленти ,но това е друга тема да не задълбавам), това не са неща свързани с хотела.
Пристигаме и всичко е Ок.Влизаме в хотела ,посрещнати дрожелюбно и тръгваме към стаята ,още тогава ми направи впечатление шляещите се хора пред входа ,рецепцията и задръстените асансьори който и недочакахме ,защото са само два и нямах нерви да стоя повече от тези 7 мин.
Качихме се в стаята много луксозна и приятна .Беше апартамент с изглед към града ок супер.Нека малко сгъстя нещата.Басейна е много студен и малък ,в джакузито плува по повърхноста някаква гадна лой от всички които се киснат там и доволно си разтриват "шугата".Водата в басейна не е минерална а е хлорирана до такава степен ,че направо щипе и смърди ужасно.Толкова ли нямат 10 лв да купят за сауната аромати ,който се слагат по няколко капки за да се ароматизира вътре,а не да смърди на краката да простите хорица който влизаха с чехлите и джапанките вътре.Ако искате да видите селянията която си виждате всеки ден отидете и вижте.На закуската лелка с две деца Ок,ама едното се провиква от единя край на ресторанта "Мамо дай ми още от кифлите" а аз съм до него, прости ,прости хора ама много,наредили маса с неща като за 10 човека .В София не ги ли хранят тия дечурлига.В такива спа хотели трябва да се забрани престоя с деца ,ужас.Три пъти посетихме ресторанта ,обслужването беше супер но готвача нека не бърза да вади манджите а да ги допича,всичко беше сурово,един път случайност ,ама три пъти.В лоби бара панорама е супер но не се полъгваите ,че е пиано бар,пиано бар са го нарекли заради прашлясалото пояно изтипосано до входа,а и там на тръгване решихме да изпием по кафе за да се порадваме на гледката и сервитьорката ми отнесе празната чиния от тортата заедно с пълната прозрачна чаша с топъл шоколад която ми върна след 10 мин,извинявайки се яе не я е видяла.Почнах да "немам" нерви.Тръгваики си чакаш 30 мин на опашка на рецепцията защото рецепционистките са две и рецепцията е малка ,чакаш все едно си се наредил електрото в София да си плащаш тока.Пропуснах ,точно когато взимахме душ преди тръгване спря топлата, вода просто спря от веднъж и обаждаики се до рецепция ми се извиняваха което не оправдава звездите на хотела.Никога повече нямя да отида там не ви съветвам и вас да го правите.Всичките сертификати дето са ги налепили по стените да се хвалят могат да ги изгорят в долнопробната механа на хотела,а лобито е отвратително.

валери симеонов
отседнал Ноември 2008
2008.11.21
12:56
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

празнувах си рождения ден в велинград и случайно отседнах в бор.имаше промоция на апартамент за 145 лв.настанихме се и след 2 часа от хотела сервитиори ми донесоха 1 бутилка вино и една панера с плодове(почерпка от хотела за р.д). много ме трогна този жест понеже до сега кадето сам бил в който и да е хотел на р.д ,не са ми го честитили даже.престоя ми беше прекрасен .персонала е много на високо ниво.непремено пак бих отседнал в бор при следващото ми посещение .

galia simova
отседнал Август 2008 за 1 седмица семейно
2008.08.31
22:06
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Вчера се върнахме от Спа клуб Бор. Мога да кажа , че хотелът е страхотен. Бяхме настанени в чуден апартамент на петия етаж. Толкова спокойни и щастливи не сме се чувствали отдавна-никакъв шум и абсолютен релакс. Спа процедурите са невероятни, кухнята е добра и персоналът е много любезен. Искам да кажа на дамата по-горе, че никъде няма да я пуснат с дете в спа-центъра. Първо, защото там няма какво да прави едно дете. Аз не мога да си представя докато ме мажат с шоколад или ми правят аюрведа и синът ми да е там... Или какво ще прави едно дете в сауната или римската баня???!!!
Иначе басейните са достъпни за деца и големите и джакузито и детския.
Препоръчвам го с две ръце.

кремена василева
отседнал Май 2008 за 1-3 дни с приятели
2008.08.18
11:00
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

здравеите!! единственото, което искам да споделя, че в Бор е ЗАБРАНЕНО за деца до 16 години!!! изкарахме кошмарно!!! бяхме цяла група от 5 приятелски семеиства с деца и решихме след като се настанихме да посетим басейна и спа центъра нали затова сме там, но уви!!! в спа центъра е забранено за деца до 16 год. казаха ми, че така е по тези хотели щом е спа трябва да забравим да си пускаме децата (В Двореца и Олимп не е така), защото нарушаваме спокойствието на хората, които са си закупили апартаменти там!!! а аз не си ли плащам??? но понеже съм упорита и исках да ползвам спа - та влязох с детето ми. то не казваше и дума, но управителката на спа-то дойде и ми заяви да напусна ВЕДНАГА. с една дума КОШМАР!!! само мога да кажа не ходете там с децата си!!!

Кристина Атанасова
отседнал Август 2008 за 3-5 дни семейно
2008.08.14
09:51
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Няма повече да бъда гост на Спаклуб Бор, определено. Хотелът е нов, стаите са прилични,но малки.
Басейните са ужасно мръсни,особено джакузито и детския.
Всеки ден в хотела текат ремонти с къртене на бетон и спиране на тока (поне докато бяхме там 10-15 август). Храната не е нещо особено, порциите са малки, много неща от менюто липсват и хигиената не е на ниво. Сервитьорите са под всякаква критика.
Единственото хубаво е местоположението, но толкова много неща не са им наред, че...
По-добре не ходете там.

Meri Атанасова
отседнал Май 2008 за 1-3 дни млада двойка
2008.06.02
13:39
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Този уикенд бяхме в този спа хотел. Отидохме без резервация но ни предложиха свободна стая за двама лукс. Освен това че беше без тераса друго всичко беше чудесно. Имаше отделена спалня и много просторна холна част. Чисто и спокойно е. Може би за предпочитане е за хора, които искат спокойствие. В същото време е много близо до центъра. Персонала е много любезен. Ако ни се наложи да пътуваме в този район - отново бихме отседнали там.

Кирил Дяков
отседнал Декември 2007 за 3-5 дни семейно
2008.05.30
13:59
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Бях там през зимата. Баирът до хотела беше целия в сняг. Опасно беше за коли и пешеходци. Да мотивират общината да чисти пътя до хотела. Пред хотела жена ми се хлъзна на снега и за малко да падне. Казах на пиколото да предаде на шефа,че някой може доста пари да им вземе при злополука. Рецепцията и пиколото бяха ОК. Хотелът е чудесен от вътре и от вън. Дребни забележки се появяваха, но биваха своевременно отстранявани. Персоналът беше дружелюбен, но му е нужна още малко квалификация. Кухнята беше много добра, дано са я запазили като ниво. Когато се появи шефа, веднага се разбра кой е на работа и кой на почивка. Целия персонал се раздвижи. СПА-то е добро. За жени басейнът е хладен, но за мен за плуване си беше отличен. Момчето което го обслужва е на ниво. Ако хотелът е така студен през зимата ще ходя на друга място. Но сега е вече лято и смятам след седмица да посетя този хотел отново. Това са накратко нещата. Дребни забележки навсякъде има, но като цяло ше препоръчам да подобрят отоплението през зимата. Това не зависи от персонала поне. След летния отдих пак ще споделя мнение. Засега го препоръчвам на всички.

xxxl (3)
отседнал Април 2008
2008.04.11
20:17

спа клуб бор е един прекрасен хотел в велинград.близко се намира до центара персонала е млад и много симпати4ен.единствено лошо впе4атление ми направи управитвля на ресторанта един много лицемерен господин на име камен мисля 4е беше.само кадето хотела не е за млади хора,защотото в него няма каде да се забавлява6.о6що взето това е за бор пак 6те го посетя))

Albena Xristowa
отседнал Декември 2008
2008.04.10
19:47

сьс семеиството ми вече трети пьт сме в хотел бор. когато го отвориха всичко в хотела беше кошмарно студено в стаите и басейна, дублирани легла и куп други неуредици. единственото хубаво нещо беще спа центьра с персонала. а за храната мога да говоря само сьс суперлативи. главният готвач беще невероятен. такава храна не ни бяха поднасяли в друг хотел. сега нещата се променят кьм добро но за сметка на кухнята. разбрах че старият готвач вече го няма. жалко изпуснахте наистина нещо ценно.

Моника Василева
отседнал Януари 2008
2008.03.26
13:42

Редовно посещаваме хотела със съпруга ми. Наистина стаите не са едни от най-топлите, но за сега други оплаквания нямаме. Относно температурата в басейна, преди време когато там имаше термометър, /предполагам че някой от тези, които се оплакват постоянно си го е взел за спомен, или просто да си мери температурата на басейна на вилата/ температурата показваше 29-31 градуса, което е повече от нормално за един басейн. Понеже страдам от доста заболявания, а и съпруга ми също, сме обиколили всички бани във Велинград /Радонова, Вельова, Кремъчна и Кална /. Водата в баните е между 34-39 градуса, в такава вода почервеняваш за броени минути и едва ли някой би могъл да престои 30-40 минути /поне според мен/. Относно това каква трябва да е температурата в един басейн съм чела много форуми и статии, няма две еднакви мнения. А и предполагам, според мен поне, басейните в хотелите не са правени за киснене/разкисване а за плуване. За съжалние, доста често сме наблюдавали с моя съпруг "бизнесмени" които мощно се потъркваха в джакузито до басейна, след като са се разкиснали преди това около 1 час я в басейна, я в същото това джакузи, в което "по повърхноста му плува някаква мазнина". Не искам да се превръщам в защитничка на хотела, Спа Клуб БОР е наистина добро място за релакс и почивка. Може би главен недостатък е че там някакси можете да видите много различни персонажи -семинари от различен тип работници /които така и не мога да си обясня как могат да си позволят престой там/ до "бизнесмени" с по 8 души охрана, с доста различни хигиенни и други навици. Бих посъветвала собствениците, които едва ли четат този форум, да вдигнат поне малко цените за да се отсеят малко тези хора които виждат само отрицателното, и винаги са недоволни от всичко. Ами г-жо Николова, постройте и вие един такъв хотел, направете 10 джакузита с диаметър 5 метра, миите ги по 5 пъти на ден, и сложете цена на стаята 30 лева, пожелавам ви успех. Хората които се оплакват от цената, просто не са за този тип хотели, а за хижи и бунгала. Ако сте посетили СПА центъра, не може да кажете че сте останали недоволна? Там има наистина доста "наляти" средства а и персонала е подбран доста добре, имайки в предвид "богатият" избор в този тип малки градчета. Препоръчвам горещо хотела на всички които могат да си го позволят. И не забравяйте, че мазнината която плува в джакузито е наша, дъвките по плочките са наши, миризмата на урина в басейна е от нашите деца /или от нас самите, дори/. Ако на някого му трябват телефони за "ефтини" квартири, пишете ми, ше ви намеря, но моля ви не ходете в хотел Бор за да изхарчите месечната си заработка от Женски пазар и постоянно да търсите недостатъците! В хотела има няколко студия на доста сносна цена, ако не се лъжа с джакузита, които не желае да плува в "мазнината" на другите може да ги пробва
Успех и бъдете позитивни!

2008.03.16
18:48

Току що се прибираме със съпруга ми от Спа клуб Бор. Да Ви кажа нямах търпение да се прибера в Сф, представете си как беше там!? Значи всички по-долу, които твърдят, че това е великолепен хотел искам да им кажа, че явно не са виждали други или са ходили само по хижи. Да Ви разкажа, как си изкарахме там.Тъй като точно предният уикенд бяхме в спа хотел в сандански, където беше просто без забележки и толкова горещо, че можеш да спиш на отворен прозорец, да стоиш цял ден в басейна, без след това да си болен и куп други приятни неща...какво заварихме в бор!
Първо ни сложиха в стая без балкон, която гледаше към колите на паркинга за 130 лв, е такава гледка си имаме и в София, но нищо това го преживяхме все пак няма да стоим само в стаята. Обличаме си халатчетата и сме се запътили с бодра крачка към басейна и още в коридорите на хотела ни се стори доста прохладно, но решихме, че хората проветряват и може би след това ще се затопли, но не!!!
Тръгвам аз смело да вляза в басейна, в който според тях температурта на водата била минимум 30 градуса (не знам къде ги измериха, тъй като нямаше нито термометър в басейна, нито табло, където да се изписват съответните характеристики на водата и температурата й, както е редно и има във всички басейни, в които съм влизала до сега)Та с големи усилия успях да вляза в тази ледена вода, която беше около 20 градуса и изведнъж се оказа, че аз не достигам до дъното на басейна, а съм 165 см., дори отстрани няма прагчета, където да можеш да си починеш от плуването примерно, защото вътре, ако не плуваш безспирно не можеш да издържиш, да не говорим колко е малък басейна, значи ние на вилата имаме по-голям от този басейн.И така решавам аз да изляза от басейна, а то температурата на въздуха в помещението не повече от 15 градуса, казвам ви хора посиняхме от студ. Влязох във въпросното топло джакузи и какво да видя по повърхноста му плува някаква мазнина, просто щях да повърна и излязох.Е, казвам Ви съсипахме си уикенда и тук говорим за 4 звезден хотел, не за хижа. Стаите адски тясни, няма къде куфара да си разположите. В стаята също кучешки студ, помолих за печка, тъй като просто усещах че настиваме и двамата, дадоха ни печка, но на следващия ден въобще не се опитахме да използваме басейн, защото беше адски дискомфортно в този студ. Е, ние със сигурност няма да отидем там повече, защото за тази цена има къде, къде по-прекрасни спа хотели, а де факто ако не искахме басийн, можеше и в някаква квартира във Велинград да спим за 20-30 лв. Нали уж заради това е 4 звезди и заради това е СПА хотел. Да, ама не! На, който му харесва да ходи, но ние ще посещаваме вече изпробвани места, за да няма нерви през единствените 2 почивни дни през седмицата

2008.02.03
23:33

Добро местоположение и хубава панорама и с това приключваме!Изкарахме уикенда(петък-неделя)и за какво иде реч: -петък вечер паркинга беше пълен,паркирахме на 150м от хотела -имахме резервация за двойна луксозна стая,настаниха ни в студио което беше с обща тераса със съседната стая.За хижа в планината обща тераса да,но за 4-звезден хотел,не се връзва -преградната стена между двете стаи беше от гипсокартон,едната вечер съседите бяха доста шумни и беше малък ад(явно двете стаи с обща тераса са били проектирани за един апартамент) -сутрин на закуска ололо 9-9.30 персонала трудно се справяше,мотаеха се като мухи без глави(за елементарни неща като хляб,чисти чаши,ножове,захар трябва да ги подсещаш и да си искаш!) -гоямо несъответствие между легловата база и капацитета на СПА-центъра(за 250 души хотел,който е пълен има басейн не много голям с около 10-15 шезлонга около него,а парната баня е за 3-4 човека) С две думи не си заслужава,за тези пари има доста по-добри местенца(въпрос на критерии и база за сравнение) Между другото кафето на последния етаж("Панорама") е едно от най-приятните в града.

2008.01.09
16:59

Хотелът е разкошен.Мога да напиша само суперлативи за него.Много сме доволни от 5 дневната ни почивка.Всичко,което пише на страницата им е истина.Много лукс,любезен персонал, изобилие от вкусна и качествена храна и разбира се топъл минерален басейн, подходящ и за малки деца.

2007.12.29
19:02

Страхотен хотел.Условията са перфектни и цените си заслужават.Почивката е максимално релаксираща.

2007.10.18
12:26

Наистина е страхотна храната в Спа клуб Бор!!! Нашето семейство харесваме такъв тип хотели. Били сме и в Гранд хотел Велинград и в Двореца във Велинград. Спа клуб Бор е на ниво. Ние бяхме малко след като отвори врати - в началото на лятото. Е, имаше дребни неразбории около объркани карти за различни апартаменти - все пак е съвсем пресен хотелът, но нито сме чакали да загреят сауната и парната баня, а пък във фитнеса е голям кеф - има великолепна панорама и е много светъл. Като цяло усещането в хотела е приятно, всичко е спокойно.
Жената по-долу е съвършено права, че никакви дразнещи шумове няма.

Този уикенд чух, че го откриват официално. Сигурно до края на тази година пак ще отидем там поне за 1 лонг уикенд.
Препоръчвам го с 2 ръце.

2007.10.13
20:54

Наистина жалко за вашите нерви.

Видно е че сте човек с изострена чувствителност.
Ако често ходехте по хотели, сигурно вече щяхте да сте претръпнали към подобни дреболии.
През цялото време, докато четях, се усмихвах ))
И аз преди години бях така.
Сега могат да ме впечатлят и откажат от някой хотел само истинските проблеми.
Така например се случи с хотел Веника Палас в Чифлик - отново 4 звезди. Наехме с приятели един от най-големите апартаменти. Да оставим на страна факта, че в цената освен нощувката беше включен само басейн. Това не е проблем, когато човек има някой лев в джоба.
Вечерта, след ресторанта (където установихме, че половината гозби са полуфабрикати), се качихме в апартамента.
Настанихме се удобно в хола, извадихме бутилките вино, купени от ресторанта, подредихме мезетата (също от там) и се приготвихме за дълга, приятна вечер.
Съвсем скоро започнаха да ни побиват тръпки (дори и мъжете) и установихме, че подовото не работи. Поискахме да го включат, поискахме отоплителни уреди, поискахме да се посгреем, да спим при нормална температура, а не 16 градуса!
Нито едно от чудовищните ни искания ни не бе удовлетворено.
Подовото не работи, защото има авария.
Отоплителни уреди няма (а всъщност бяха ангажирани да топлят краката на момичетата на рецепцията).
Трябва да отбележа, че действието се развива средата на януари.
И така... добре, че бяхме по двойки, което не попречи сутринта рано-рано да се ококорим от болезнено схващане на цялото тяло, както и от яростния рев на резачка някъде под прозореца ни.
Ей, на т`ва му викам проблем.

А от хотел Бор във Велинград имам доста приятни впечатления.
Спа-то е перфектно. Всички приятели, на които сме го препоръчали, също смятат така.
Кухнята е впечатляващо добра. Главният готвач - 60-тина годишен човек, доколкото разбрах, е кадър на някакви скъпарски петзвездни хотели в чужбина.
Четох забележка, че нямало детски халат - вероятно веднага са ви го доставили.
Не прочетох, обаче, за нещо, което ми направи силно впечатление - халатите са дебели и пухкави, хавлиените кърпи също (като за реномиран петзвезден хотел). Чехлите са истински меки и удобни чехли (не като "хартиените" еднодневки навсякъде), чак да ти се прииска да си ги вземеш за вкъщи (аз си ги взех моите, нали съм ги платила ).
Хотелът освен че е на тихо място и самият той е тих - никаква музика не достига до хотелската част, да не говорим за чалга! Събуждах се от досадните птички, не от резачка.
Само да гледаш боровите дървета наоколо, можеш спокойно да отпочинеш. Забелязах, че като са строили хотела, така са го направили, че са вградили дърветата в площадката на басейна и барбекюто. Те правят естествена сянка - няма ги
Нещо, което не е традиционно за такава категория хотел - безплатен медицински преглед. Дават ти насоки кои процедури е полезно да ползваш и кои трябва да избягваш. И въпреки, че е безплатно, докторът не гледа да те избута набързо от кабинета...
Айде стига, че стана като реклама!
Спа хотел Бор ми е един от любимите хотели, това исках да кажа. И е хотел за ценители.

2007.09.11
20:53

Хотела е хубав и е на тихо място, с похвалите до тук.
Решихме да направим семейна почивка за 5 нощувки от 06 до 10.09.2007 г., какво се получи:
- при пристигането ни се оказа че няма места на паркинга на хотела с капацитет за около 25 автомобила и се наложи да паркирам близкия "обществен паркинг"
- халатите за басейна бяха само XL размер въпреки че резервацията ни включваше дете на 11 години
- през целия ни престой минибара не беше презареждан освен в един случай кагато ние изрично поискахме да го направят
- обслужването в ресторанта е под всякаква критика абсолютно нулево ниво на квалификация на обслужващия персонал
- много от ястията посочени в менюто липсваха през целия ни престой
- закуската през почивните дни когато хотела беше пълен беше на блок маса (както трябва да бъде в такъв клас хотел) около 9.30 ч. сутрин ставаше голямо стълпотворение тъй като над 50% от клиентите искаха да закусят тогава, напълно основателно според мен, персонала не успяваше да почисти масите въпреки че в залата циркулираха доста сервитьори
- интернет залата в хотела не работеше и реално хотела не разполага с никакви забавления за деца
- съпругата ми и сина ми имаха записан час при фризьор но часа бе отложен с един час поради застъпване на графика
- как бихте си обяснили следната ситуация, в неделя вечер хотела е почти празен в ресторанта са заети само 4 маси в ресторанта има 5 сервитьора но реално само един обслужва и четирите маси останалите носят хляб, вдигат празни чаши и т.н.
- напълно нормално за персонала в ресторанта е да забравят част от поръчката Ви или 15-20 минути слаед като са ви я взели да Ви информират че това което ще поръчали го няма в момента
- понеделник сутрин очакваме закуската да е на блок маса да но не - сервират Ви някакво "компле" с това което е останало от предните дни, предлаганото масло миришеше лошо и е с вид от явно многократни размеквания и стягания
- вътрешено джакузи в понеделник трябваше да търся някой да го пусне защото беше изключено централно въпреки че беше видно че в хотела има гости
- вътрешен басейн съвсем изненадващо без да бъдем предупредени започнаха да го изпразват с две различни обяснения, едното че ще го почистват, а другото че има авария с някаква тръба реално това взриви търпението ни
- през последния ден на престоя на два пъти се опитвах да се срещна с управителя на хотела но без успех.
И така прекратихме почивката си един ден предварително. Като заключение мога да кажа че:
ОТНОШЕНИЕТО НА ПЕРСОНАЛА КЪМ КЛИЕНТИТЕ Е БЕЗОБРАЗНО!!!

НЕ ХОДЕТЕ ТАМ НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА, може да си отровите нервите и да си съсипете почивката а и на друго място само че ще Ви излезе по-евтино може би.
Но в крайна сметка нищо ново за българския хотелиерски бизнес инвестират много в хотела, а не инвестират НИЩО в персонала и разчитат на овчедушието на клиента.

2007.09.06
11:43
коментар
Ралин Стоиков2009.02.27 02:32
отговор
мадлен александрова2009.06.26 16:30
отговор
Лиляна Якова, Венета Узунова2009.11.03 13:57
отговор
atanas cholakov2009.11.28 00:00
отговор

Други хотели във ВелинградЗабележителности в региона

Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.


rss    rss    rss    rss
RSS Абонамент

Bookmark and Share