комплекс Стари Бистрилишки Къщи **, Берковица

Рейтинг:  2 star rating  2.3 / 5 (4 вота)
 увеличи карта     още инфо    контакти
Забележителности в близост
Ком-Берковица
Монтана    7.5 км
Вършец – минерални извори и балнеолечение
Враца    13.9 км
водопад Бовска Скакля
София    28.1 км
Чипровски водопад
Монтана    28.2 км
желая да следя тази тема за нови коментари
Gost 23 (1)
отседнал Юни 2010 за 1-3 дни с приятели
2010.06.20
20:47
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Добра реклама, но само реклама. Истината е, че само една от общо 3-те къщи, в които бяхме с нашата компания отговаряше на снимките качени в интернет. Доста е мизерно особено в къщата при Ореха. Неподдържани са къщите, не личи да е правена каквато и да е инвестиция, а за паяжините да не говорим. Наистина най-елементарните неща, които се очакват от един "Еко комплекс" липсваха. Същите условия човек може да има ако наеме стая при някоя баба от Бистрилица, с малката подробност, че може да е по-чисто.

goran2010.08.08 10:11
Най-голямата грешка, която човек може да направи през почивните дни е да се насочи към дежурните места. Проблемът на класики като Роженския и Бачковския манастир е, че твърде много хора търсят усамотение в техните околности. В резултат на това пределите им се заселват с гъста и изнервяща се тълпа.

Малко известните места, на свой ред, също имат проблем – те често са трудно достъпни, няма информация какво ви очаква там, и често разочарованията се оказват по-значими от малките открития, които успявате да направите.

"Бакхус" проучи три разнородни маршрута – по-малко известни манастири, около които можете да откриете поляни за пикник, тук-там – любопитен ресторант, своя собствена история, и най-вече – да се потопите в жизнерадостното следобедно спокойствие на природата.

За да ви спестим разочарованията, веднага ще ви препоръчаме да забравите всякакви романтични представи за манастирската кухня и манастирската храна. Монахините или монасите, които с песни месят хляб, за да ви посрещнат в обителта, не съществуват. В много от манастирите кипи строителство, или поне ремонтна дейност, а игумените се упражняват или в създаването на по-рестриктивен режим за посетителите, или точно обратното – да ги привлекат с каквото могат - от щрауси до чудодейно потекла вода.

Все пак ако последвате нашите маршрути, въоръжени с предварителна информация и добре напълнена кошница за пикник, можете да прекарате забележителен ден на удоволствия и открития.

Първи маршрут

Скара "Сталин", пъстърва "Балканка" и щрауси

Тръгвате от София по Ломско шосе през малки, но въздълбочки дупки, минавате Петрохан и село Гинци, като край пътя може да си купите чудесно овче мляко и сирене, след което, внимавайки да не подминете не особено биещата на очи табела преди Берковица, се отправяте към Клисурския манастир, построен е през 1240 г. От пръв поглед ще ви стане ясно, че тук са хвърлени много средства и усилия за поддръжка – и за състоянието на сградите, и за двора, в който всеки момент се очаква да се появи и детски кът, и а отделното помещение за монахините, които изографисват икони.

Ако сте си взели храна за пикник, не е много добре да я вадите в пределите на манастира – тук ще ви препоръчат за обяд "Магерницата", която припознават като своя, и която се намира непосредствено преди портите. Само че вие смело я подминете - "Магерницата" няма нищо общо с първообраза на понятието. Това е поредното лошо съчетание между псевдобитово и Балкантурист.

Малко по-нататък по единствения път обаче ще видите скара "Сталин". Името е достатъчно да ви закове на място, а специалитетът е пъстървата, която плува в два басейна пред масите. Можете да си посочите и коя точно бихте искали да се озове на скарата. Другото предимство на заведението е, че менюто му е лаконично, има само няколко салати - обичайните, но чудесно приготвени.

Пътят по-натататък ще ви отведе в Лопушанския манастир. В църквата се намира един от най-красивите иконостаси от самоковската школа, в живописния и обширен двор – няколко църковни камбани, а наоколо – зелените пространства на поляните край река Дългоделска Огоста.

Едно приятно място за отсядане са Старите бистрилишки къщи. (за резервация 0887 428 108, инж. Владимир Петров). Ще се озовете в подножието на Берковския балкан, ще се радвате на тишина и уединение, най-вече ако не сте през уикенда, и ще се чувствате добре, независимо дали сте рибар, гъбар, билкар или просто планинар. Тук има условия да си готвите сами, по договорка може да бъде уредено и да ви готвят.


Горан и приятели
отседнал Май 2009 за > 4 седмици с приятели
2009.06.10
10:28
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Място за купон в голямата механа! Идеи за спорт и отмора в басейна и на волейболното игрище.Пълна свобода с гостоприемни домакини. Кучето ни непрекъснато тичаше из двора! Ще дойдем пак!


механата с басейна голямото вътрешно барбекю испанската къща
Радион Манов
отседнал Февруари 2009 за 1-3 дни семейно
2009.02.28
04:11
коментар
Руменов Румен2009.04.26 05:40
отговор
Миглена Димитрова
отседнал Февруари 2009 за 1-3 дни с приятели
2009.02.17
13:58
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

На снимките къщите изглеждат страхотно, но всъщност е пълна мизерия! Паяжини висят отвсякъде, санитарните условия са под всякаква критика.Просто не е ивестирано, а къщите са пригодени за гости, всичко е направено доста примитивно и неугледно, дори най - елементарното не беше направено - да се поизчисти и избърше прахта. Има и едни доста нахални и нагли котки, устремени във всяка мръвка Единственото хубаво нещо е природата и възможностите за спорт!

Петров - Собственик2009.02.20 10:47
Много странен коментар на групата от Монтана!!! Настаниха се в къща,след напълно извършен вътрешен бояджийски ремонт, освежаващ всички помещения.А на въпросите им- къде е джакузито в стаите- отговорих,че засега нямя.Разбира се ако бяхя изкарали weekend в Sheraton - щеше да имат и много други екстри. Относно аварията, която предизвикаха в тоалетната / изхвърлени дамски атрибути/- веднага се взеха мерки и оправихме нещата ча час! Нормално е в селския двор да има не само котки! Катката си е котка и всеки е предупреден да наглежда оставено без надзор месо до барбекюто! Но кагато алкохолът е малко в повече?????
Георги Георгиев
отседнал Декември 2008 за 1-3 дни с група
2009.02.10
03:58
коментар
Мери Йорданова2009.02.27 00:16
отговор
2007.03.24
18:20

Privlekatelno miasto za grupi ot 20-25 dushi. Golemi otstupki, mnogo dopalnitelni bezplatni uslugi!!!

Виктор Георгиев2009.02.12 18:47
Eдинствения Комплекс за селски туризъм с 30 легла и само на 100 кв от София. Можеш да тръгнеш в петък към 18.00 и към 20.30 си нвече пред барбекюто! Обширна столова за 25-30 души, караоке, тенис маса, волейболно игрище. А за тези които желаят да се разходят - еко пътека "По стария римски път" - след 3 км си до язовир Огоста. За рибари- чудесни места за захранка. Ако имате късмет излиза и щука!

Други хотели в БерковицаЗабележителности в региона

Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.


rss    rss    rss    rss
RSS Абонамент

Bookmark and Share